fbpx

Care sunt cele mai stresante zgomote pentru câini? Cum recunoşti semnele anxietăţii şi ce să faci, conform unui studiu recent

Artificiile, pocnitorile şi tunetele sunt surse de stres majore pentru blănoşi, deja ştim asta. Dar sunt zgomote la fel de stresante şi în fiecare gospodărie, arată un nou studiu realizat de cercetătorii din Davis, California. 386 de câini şi oamenii lor au luat parte la studiu, al cărui rezultate arată că cei din urmă nu ştiu să recunoască semnele de stres şi anxietate, ba mai mult, tind să râdă când câinii se sperie, în loc să îi ajute să se calmeze. Îi iubim şi îngrijim. Dar oare este destul?

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Viaţa aglomerată, extra-tehnologizată, cu surse multe de zgomot, afectează starea şi, implicit, sănătatea membrilor de familie cu coadă.

Concret, cea mai recentă cercetare publicată în jurnalul academic Frontiers in Veterinary Science, în luna noiembrie, privind starea de bine a câinilor şi cum este aceasta influenţată de ce facem sau nu facem, arată principalele sunete sau zgomote care provoacă stres pentru cel mai bun prieten al omului:

microundele,
alarma de la maşină,
aspiratoarele,
plânsetele copiilor,
detectoarele de fum.

Aceste zgomote de zi cu zi cresc nivelul de anxietate al patrupezilor, spre surprinderea stăpânilor, a căror grijă creşte mai ales în perioada sărbătorilor, când sunt utilizate artificii şi pocnitori.

Aşa că oamenii de ştiinţă vin şi îi trag de mânecă, cerându-le atenţie şi grijă sporite şi în restul anului.

„Câinii îşi folosesc cel mai mult comportamentul non-verbal, mai mult decât lătratul, aşadar, trebuie să fim atenţi la asta. Îi hrănim, îi îngrijim, îi iubim, aşa că avem obligaţia, ca îngrijitori, să ne comportăm mai bine cu ei atunci când sunt anxioşi”, spune Emma Grigg, lector la Şcoala de medicină veterinară din Davis, California, potrivit Mediafax.

Cum recunoşti un câine stresat?

Fiecare câine manifestă unul sau mai multe comportamente atunci când este anxios sau stresat:

tremură
se ascunde
îşi linge buzele
gâfâie
îşi lasă urechile pe spate şi îşi coboară capul între umeri
se plimbă repede înainte şi înapoi prin casă
e înţepenit
îşi întoarce capul/ nu vrea să te privească
latră

Dacă observi la blănosul tău astfel de comportamente sau stări, cel mai bine este să îl duci, cu blândeţe, întrun spaţiu liniştit, retras, unde se poate calma în ritmul lui.

„Sperăm că cercetarea de faţă îi va ajuta pe oameni să fie mai atenţi la câinii lor şi să îşi schimbe comportamentul: să nu îi mai expună la zgomote de acest gen şi să fie mai blânzi, mai empatici când animalele sunt stresate”, conchide cercetătoarea.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button