fbpx

„Arta de a guverna este sinonimă cu arta de a amăgi poporul”. Opt citate ale lui Mihai Eminescu pe care probabil nu le-ai știu

Acum 132 de ani se stingea din viață Luceafărul poeziei românești. Deși cunoaștem versurile de dragoste sau patriotice, mai puțin dintre noi au studiat publicistica lui Mihai Eminescu

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Eminescu a scris și despre situația politică de pe vremuri, dar și despre problemele sociale pe care le avea România. În memoria poetului, ZUGO a selectat opt citate ale scriitorului, atât filosofice, cât și patriotice, pe care probabil mai puțini le-au auzit.

Nici un om nu se întăreşte citind un tratat de gimnastică, ci făcând exerciţii; nici un om nu învaţă a judeca citind judecăţile gata scrise de alţii, ci judecând singur şi dându-şi seama de natura lucrurilor.

Pentru lucrătorii statului onoarea, pentru soldaţi gloria, pentru principi strălucirea, pentru învăţaţi renumele, pentru proşti cerul, şi astfel o generaţie înşeală pe cealaltă prin acest „advocatus diaboli” moştenit.

Peste tot aceeaşi idee: să dau străinilor ce-mi cer; cât pentru români puţin îmi pasă!

Pentru cel ce înțelege, un țânțar sună ca o trâmbiță, iar pentru cel ce nu înțelege, tobele și surlele sunt în zadar; și, în orice caz, lumina nu se aprinde decât pentru cei ce văd, nu pentru orbi.

Arta de a guverna în România este sinonimă cu arta de a amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice.

A sili pe un popor să înveţe altă limbă însemnează a-l tâmpi, a-l face intelectual inept, deci şi economic şi politic inept.

Între caracter şi inteligenţă n-ar trebui să existe alegere…

Trădătorii devin oameni mari şi respectaţi, bârfitorii de cafenele – literatori, ignoranţii şi proştii – administratori ai statului român.

Articole asemănătoare

Back to top button