fbpx

video | Zeci de migranți au fost salvați de la înec în Grecia, după ce bărcile lor s-au izbit de stânci și s-au scufundat

Cel puțin 21 de migranți au murit și alți 30 sunt dați dispăruți după ce două bărci s-au scufundat în incidente separate în apele teritoriale ale Greciei, scrie Digi24, cu referire la Sky News.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În jur de 80 de migranți din Iran, Irak și Afghanistan au fost salvați de la înec după ce barca lor s-a izbit de stânci din cauza unei furtuni în apropiere de insula Kythira în sudul Greciei. Migranții au avut de înfruntat vânturi de 100 de kilometri la oră și au fost auziți de localnici când strigau după ajutor în timp ce barca lor se scufunda în mare.

Cea de-a doua barcă s-a scufundat în apele din largul insulei Lesbos în primele ore ale zilei de joi. Barca transporta migranți africani și plecase din Turcia. Filmările de la fața locului arată cum echipele de salvare și localnicii greci ajută mai multe persoane blocate la baza unei stânci să se urce pe o frânghie ca să se salveze de la înec.

Cel puțin 16 femei și un bărbat și-au pierdut viața în incidentul din apropiere de Lesbos, potrivit The Guardian. „Femeile erau din țări africane, în vârstă de 20 ani și mai mult”, a spus Kokkalas, care a spus că supraviețuitorii naufragiului erau „complet panicați”.

Un purtător de cuvânt al gărzii de coastă a spus că barca a fost „distrusă în totalitate”, iar localnicii au povestit că priveau cu teroare cum barca migranților se lovea de stânci.

„Vedeam barca izbindu-se de stânci și oamenii care se urcau pe acele roci ca să încerce să se salveze”, a spus o localnică. „Era o priveliște incredibilă. Toți localnicii au coborât în port ca să încerce să ajute”.

Grecia acuză Turcia că îi trimite pe migranți înspre țara lor. Erdogan: Atena a transformat Marea Egee într-un „cimitir”

După cele două incidente, ministrul grec al migrației, Notis Mitarachi, a făcut un „apel urgent” ca Turcia „să ia imediat măsuri ca să prevină toate plecările neregulate din cauza condițiilor meteo nefavorabile”.

Atena a acuzat Ankara că nu a respectat un acord important cu UE adoptat în martie 2016 pentru controlul influxului de refugiați și migranți și că i-au împins pe oameni peste granița terestră și cea marină cu Grecia în mod intenționat.

Luna trecută, Mitarachi a spus că au oprit 150.000 de persoane care au încercat să treacă ilegal granița țării anul acesta, iar garda de coastă a spus că numărul de persoane pe care le-au salvat de la înec anul acesta s-a dublat față de anul precedent, atunci când mai puțin de 600 de persoane au fost recuperate din apele teritoriale grecești.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus luna trecută în cadrul Adunării Generale a ONU că „politicile de opresiune” ale Greciei împotriva refugiaților și migranților au transformat Marea Egee într-un „cimitir”.

Articole asemănătoare

Back to top button