fbpx

video | O operaţie pe creier a fost transmisă în direct pe Facebook. Cum a reacționat pacienta, fiind conștientă în tot acest timp?

Momentul în care o echipă de neurochirurgi realizează o operație pe creier, la un spital din statul american Texas, a fost redat în direct pe Facebook. Dintre cele patru ore și jumătate cât a durat intervenția, circa 40 de minute au fost transmise pe rețeaua de socializare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În jur de 100.000 de persoane au vizualizat filmulețul, unde puteau vedea pacienta, conștientă în tot acest timp, vorbind cu medicul. Jenna Schardt are 25 de ani și a manifestat convulsii epileptice, pierzându-și capacitatea de a vorbi din cauza unei inflamaţii a vaselor de sânge din lobul temporal stâng.

Nimesh Patel, directorul departamentului de neurologie din cadrul spitalului, a explicat că au decis să recurgă la operație după ce au constatat că medicamentele nu au putut rezolva problema.

Deși astfel de intervenții se fac când pacienții sunt sub anestezie, medicii au hotărât – de comun acord cu pacienta – ca în acest caz tânăra să fie conștientă. Iar asta pentru că leziunea era localizată într-o zonă foarte sensibilă, iar chirurgii aveau nevoie ca pacienta să îi ajute să elaboreze „o hartă” a creierului ei.

„Acest tip de operaţie, chiar dacă face parte din repertoriu, nu este unul de rutină. În timpul intervenţiei, tânăra a pronunţat mai multe cuvinte – pasăre, câine, fluture şi cifre, în timp ce chirurgii stimulau diferite zone ale creierului său. Am vorbit chiar şi despre câinele ei, pentru a-i verifica abilităţile de memorare”, a povestit medicul.

Jenna studiază la fizioterapie şi a fost de acord ca intervenţia să fie transmisă în direct pentru o „campanie de educaţie” asupra operaţiilor în timpul cărora pacienţii sunt conştienţi, transmite digi24.ro.

Menționăm că operaţia pe creier, timp în care pacienții sunt conștienți, este o metodă practicată încă din anul 2000. Astfel se testează funcţii esenţiale: vorbirea, abilităţile motorii etc.

Articole asemănătoare

Back to top button