fbpx

video | Mega-incendiul din New Mexico nu poate fi controlat și se extinde rapid. Ce spun pompierii

Un incendiu de pădure alimentat de seceta din nordul statului american New Mexico a căpătat proporţiile unui „mega-incendiu” întinzându-se pe o suprafață de 400 de kilometri pătrați. Pompierii spun că există riscul real ca acesta să-şi dubleze dimensiunea. Autoritățile au cerut oamenilor din zonele afectate să plece imediat: „Casa poate fi înlocuită, dar tu nu poți fi”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Favorizat de vânturile puternice de primăvară în pădurile de munte, incendiul din Calf Canyon este de departe cel mai mare şi mai distructiv dintre cele care fac ravagii în prezent în Statele Unite.

La aproximativ 48 de kilometri est de Santa Fe, incendiul a distrus sute de proprietăţi, a dus la mii de evacuări şi a ajuns sâmbătă la doar câteva mile de oraşul Las Vegas din statul New Mexico.

Foto: Profimedia Images

Autoritățile din nordul New Mexico au cerut locuitorilor să evacueze imediat zona, avertizând că situația este extrem de gravă, iar refuzul evacuării ar putea fi o decizie fatală.

Guvernatorul New Mexico, Michelle Lujan Grisham, a făcut, de asemenea, apel, ca oamenii să respecte ordinele de evacuare. „Clădirile pot fi înlocuite, dar tu nu poți fi”, a transmis ea pe Twitter.

„Focul se întinde deja pe 100.000 de acri. Şi-ar putea dubla uşor dimensiunea, poate chiar mai mult”, a declarat comandantul operaţiunilor de stingere a focului, Carl Schwope, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

Flăcările s-au extins cu aproximativ 50% în 24 de ore. Locuitorii din Las Vegas s-au trezit cu bucăţi de lemn carbonizat de mărimea unei monede de 25 de cenţi acoperind oraşul.

„Este un incendiu major şi este peste tot în jurul nostru”, a declarat Joy Ansley, şefa comitatului San Miguel, adăugând că autorităţile întocmesc planuri în cazul în care se va impune evacuarea locuitorilor din Los Angeles.

Peste o treime din cei 2. 800 de pompieri desfăşuraţi în prezent în SUA se luptă cu focul la Calf Canyon, depunând eforturi ca flăcările să nu pună în pericol Las Vegas.

Pompierii din vestul SUA se confruntă cu un an sumbru în materie de incendii, date ale Ministerului american al Agriculturii arată că 80% din regiune traversează o situaţie de secetă severă.

În scenariul unei creşteri cu două grade Celsius a temperaturii globale, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca incendiile de pădure din vestul SUA să devasteze de două ori mai multă suprafaţă decât astăzi de la jumătatea secolului.

Articole asemănătoare

Back to top button