fbpx

video | Meciul PSG-Istanbul BB, întrerupt cu scandal: Arbitrul Colțescu, acuzat de rasism. Erdogan și UEFA reacționează

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, arbitrat de o echipă de români, a fost întrerupt marți seara în minutul 16, la scorul de 0-0, din cauza unor cuvinte rasiste pe care le-ar fi folosit arbitrul de rezervă, românul Sebastian Colţescu, la adresa antrenorului secund al formației turce, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Partida dintre Paris Saint Germain și Istanbul Bașakșehir, echipa favorită a președintelui turc Recep Erdogan, a fost întreruptă după aproape 20 de minute de joc în urma protestelor jucătorilor turci la adresa arbitrului de rezervă, Sebastian Colțescu. La indicația acestuia, centralul Ovidiu Hațegan i-a dat cartonaș roșu unui membru al staff-ului celor de la Istanbul Başakşehir. Este vorba de Pierre Webo, un fost atacant camerunez care și-a încheiat cariera în Turcia. Webo a susținut apoi că a fost insultat de Colțescu. Turcii au cerut explicații și în cele din urmă ambele echipe au părăsit terenul.

Este pentru prima dată când un arbitru este acuzat de rasism într-o competiție de un asemenea nivel.

Ce s-a întâmplat în timpul meciului

Ovidiu Haţegan era arbitrul de centru al meciului dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, care avea loc pe Parc des Princes, în Grupa H din Champions League.

Turcii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. În consecință, Haţegan l-a eliminat pe Pierre Webo, fost internaţional camerunez, care acum este antrenorul secund al Istanbul BB, scrie digi24.ro.

Acesta a acuzat afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă, Sebastian Colțescu, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada de arbitri şi cu alţi oficiali ai meciului.

Totul, pentru că Sebastian Colţescu ar fi folosit expresia „ăla negru” vorbind cu Ovidiu Hațegan despre Pierre Achille Webo.

După 20 de minute de întrerupere a meciului, staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi și de cei ai echipei PSG, au luat decizia de a părăsi terenul.

Cine a sesizat că Sebastian Colțescu ar fi folosit un cuvânt rasist

Potrivit digisport.ro, fostul jucător al lui Chelsea, Demba Ba, în prezent la Istanbul BB, este cel care a sesizat că remarca arbitrului român poate avea un caracter rasist și le-a semnalat coechipierilor acest lucru. De altfel, Demba Ba l-a și luat la rost pe Colțescu. „De ce ai zis negru? De ce?! Te-am auzit spunând asta! De ce nu spui ‘acest tip alb’, când vorbești despre el? Ascultă-mă! De ce atunci când menționezi ‘un tip negru’, trebuie să spui ‘acest tip negru’?!”, a reacționat, extrem de revoltat, Demba Ba. În apărarea sa, românul ar fi încercat să explice că în limba română nu există o conotație rasistă a cuvântului „negru”.

Turcii au părăsit terenul, apoi au fost urmați de francezi.

Arbitri asistenţi ai meciului erau Octavian Şovre şi Sebastian Gheorghe, iar al patrulea oficial, arbitru de rezervă, fusese nominalizat Sebastian Colţescu.

Erdogan: Nu, rasismului! UEFA să facă demersurile necesare!

După incident, clubul Istanbul Başakşehir a postat pe contul de Twitter sloganul UEFA „No to Rasism, Respect”.

În două ore, postarea grupării din Istanbul a devenit virală. A primit peste 440.000 de aprecieri, peste 200.000 de redistribuiri și peste 11.000 de comentarii.

Însuși preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat, marți seara, pe Twitter după ce Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism la meciul PSG – Istanbul BB.

Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris preşedintele turc, pe Twitter.

Istanbul Bașakșehir este echipa favorită a președintelui turc.

Meciul se va relua miercuri

Într-un final, UEFA a anunţat că meciul PSG – Istanbul BB se poate relua fără Sebastian Colţescu. „În urma unui presupus incident care l-a implicat pe al patrulea oficial, meciul a fost suspendat temporar. După consultarea ambelor echipe, s-a convenit ca meciul să înceapă din nou cu un alt oficial. UEFA va investiga pe deplin problema şi va comunica în continuare”, a declarat UEFA.

Însă meciul nu s-a mai reluat marți seara și se va juca miercuri, de la ora 19:55, cu o altă echipă de arbitri. Partida se va relua din minutul 15, atunci când s-a întrerupt confruntarea în urma incidentului produs de Sebastian Colțescu.

FRF așteaptă raportul UEFA

Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă! Federaţia Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă sau xenofobă!”, se arată într-un comunicat al FRF.
De-a lungul carierei, Sebastian Colțescu a fost implicat în mai multe scandaluri legate de prestațiile sale la meciurile din Liga 1. Anul trecut, centralul craiovean în vârstă de 43 de ani a fost retrogradat la UEFA în a patra categorie a arbitrilor europeni, scrie digisport.ro.

„România va avea de pierdut, o pată asupra țării”

Fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu crede că România va avea de pierdut după acest scandal de rasism.

Nu am văzut niciodată așa ceva. Este competiția fair-play. Nu s-a întâmplat niciodată ca o echipă să ia o astfel de hotărâre. Va avea un ecou inimaginabil în toată lumea. Este o gafă atât de mare, încât au pus o pată mare asupra țării. Vom fi judecați de alții în alt fel. Și e păcat, pentru că noi, românii, nu suntem așa. Ei (n.r. – arbitrii) în nepregătirea lor, în inconștiența lor, ne-au adus un mare deserviciu”, a spus Ion Crăciunescu, la Digi Sport.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button