fbpx

video | „Explozie” de turiști la Cernobîl, după difuzarea serialului produs de HBO. Oamenii au la dispoziție 21 de rute pentru a le vizita

Deși încă e o zonă periculoasă, unde radioactivitatea depășește limitele admisibile, Cernobâlul este în continuare vizitat de mii de oameni din întreaga lume. Turiștii sunt interesați să vadă cu proprii ochi cum arată orașul după dezastrul nuclear de acum 33 de ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Doar în luna august, aproape 15.000 de vizitatori au pășit pe pământul afectat de radiații. Numărul este de aproape cinci ori mai mare decât cel de la începutul anului. Datele arată că în 2019, 74.671 au decis să se aventureze într-o excursie „radioactivă”.

Agenția care administrează zona de excludere a scris pe pagina sa de Facebook că anul acesta s-a stabilit deja un nou record de vizite în zona de excludere, de aproximativ 30 de kilometri în jurul centralei. Astfel, doritorii pot alege să meargă pe una din cele 21 de rute pregătite de Agenție: 13 rute terestre, cinci acvatice şi trei zone aeriene.

Potrivit presei române, jumătate dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi de amploarea catastrofei şi de legenda „oraşului-fantomă Pripiat”.

Între ianuarie şi februarie aproape 3000 de persoane au vizitat locul dezastrului, dar începând din martie numărul turiştilor a crescut repede, iar apogeul a fost atins după difuzarea serialului „Chernobyl”, produs de HBO.

Potrivit evaluărilor oficiale, explozia care s-a produs în dimineaţa zilei de 26 aprilie 1986 a împrăştiat 200 de tone de radioactivitate de peste 50 de milioane de currie, echivalentul a 500 de bombe atomice de la Hiroshima.

Articole asemănătoare

Back to top button