fbpx

Vaccinul COVID-19 „l-a costat” funcția. Un primar din Germania, suspendat după ce a fost imunizat fără rând

Un primar din Germania a fost suspendat pentru că s-a vaccinat peste rând. Este vorba despre Bernd Wiegand, primarul oraşului Halle, care s-a vaccinat împotriva COVID-19 în ianuarie, deşi nu se încadra într-o categorie prioritară de populaţie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Consiliul, întrunit miercuri seară într-o şedinţă specială, a decis, cu 34 de voturi din 48, suspendarea temporară a primarului (fără culoare politică) din Halle, oraş situat în landul Saxonia-Anhalt, în centrul ţării. Primarul se află acum în vacanţă şi nu a fost prezent la şedinţă, scrie digi24.ro.

Wiegand, de 64 de ani, a primit în ianuarie o doză de vaccin, deşi în acea perioadă accesul le era rezervat în Germania persoanelor dintr-o categorie superioară de vârstă, scrie Agerpres, citând AFP. El a explicat ulterior că a fost vaccinat spre a se evita ca doze rămase să fie risipite. Explicaţiile sale au fluctuat însă în decursul timpului, primarul susţinând iniţial că beneficiase de o tragere la sorţi.

Angajaţi ai primăriei ar fi avut şi ei acces la vaccinare, fără să fi fost prioritari, ceea ce Wiegand ar fi încercat să ţină secret, arată ancheta deschisă din parchetul din Halle. Consilieri municipali au primit, la rândul lor, vaccinuri peste rând, iar ulterior au prezentat scuze.

Wiegand poate să atace la tribunalul administrativ decizia de suspendare a sa, a cărei durată nu a fost precizată.

Mai mulţi aleşi germani au fost implicaţi în ultimele săptămâni în scandaluri legate de pandemie. Mai mulţi deputaţi conservatori din CDU şi CSU sunt suspectaţi că au profitat de comisioane consistente la achiziţii de măşti de către autorităţi locale.

Aceste scandaluri au contribuit la o scădere marcantă în sondaje a partidului CDU al cancelarului Angela Merkel şi la înfrângerile suferite în martie în alegeri regionale, cu şase luni înaintea scrutinului legislativ federal.

Articole asemănătoare

Back to top button