fbpx

Uniunea Europeană a suspendat procesul de integrare al Georgiei

„Procesul de integrare al Georgiei în Uniunea Europeană a fost suspendat”, a anunțat ambasadorul UE la Tbilisi, Pavlo Gerchynskyi, relatează APA, citată de zdg.md. Ambasadorul a anunțat că alocarea a 30 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul de apărare al Georgiei a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Diplomatul a mai declarat că acestea nu sunt toate măsurile planificate de UE în relaţia cu Georgia. „Vom direcţiona fondurile care au fost alocate Guvernului georgian, pentru dezvoltarea societăţii civile şi a mass-mediei din această ţară. S-a ajuns deja la un acord în acest sens”.

Potrivit ambasadorului, intențiile actualului Guvern georgian nu sunt clare pentru liderii UE. Legea privind „agenții străini”, pe model rusesc, este un pas înapoi, a adăugat diplomatul.

„De asemenea, retorica anti-occidentală, anti-europeană este absolut incompatibilă cu scopul declarat de aderare la UE. Din păcate, în acest moment, aderarea Georgiei la UE a fost suspendată”, a spus el.

Georgiei i s-a acordat statutul de ţară candidată la aderarea la UE în decembrie 2023. UE şi Georgia cooperează pentru a-şi consolida relaţiile politice şi economice, inclusiv prin intermediul Parteneriatului estic, dar poziţia pro rusă a Guvernului şi Parlamentului, prin adoptarea legislaţiei „agenţilor străini, de inspiraţie de la Moscova, a îndepărtat ţara de obiectivul de integrare în UE.

În concluziile sale din 27 iunie 2024, Consiliul European şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la evoluţiile recente din Georgia, în special având în vedere adoptarea legii privind transparenţa influenţei străine.

Articole asemănătoare

Back to top button