fbpx

Un artist trebuie să restituie aproape 70.000 de euro, după ce a furat bancnotele pe care trebuia să le expună într-un muzeu

Un artist danez trebuia să expună echivalentul a 70.000 de euro în bancnote lipite pe o pânză, dar în cele din urmă a prezentat rame goale şi a păstrat suma, însă instanţa a decis să ramburseze cea mai mare parte a sumei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Curtea a decis ca ‘B’ (artistul) trebuie să platească ‘A’ (muzeului) 492.549 de coroane (66.000 de euro), suma datorată, mai puţin onorariul artistului şi despăgubirile legate de manoperă”, a indicat instanţa din Copenhaga într-un comunicat.

În 2021, muzeul „Kunsten” din Aalborg, vestul Danemarcei, a fost de acord să-i împrumute o importantă sumă în numerar lui Jens Haaning pentru ca acesta să poată reconstrui una dintre vechile sale lucrări reprezentând un salariu de un an în Danemarca şi Austria, în coroane daneze şi euro, scrie Digi24.

La deschiderea cutiilor, angajaţii au observat că ramele erau goale, lucrările fiind redenumite „Ia banii şi pleacă”.

Directorul muzeului, Lasse Andersson, a decis însă să prezinte cele două lucrări în cadrul expoziţiei sale despre opera modernă.

„Ele oferă o abordare umoristică şi ne determină să ne gândim la felul în care preţuim munca”, a explicat el, dând asigurări că muzeul va merge în instanţă dacă Jens Haaning, în vârsta de 58 de ani, nu va restitui banii.

Pentru activitatea sa, Haaning a primit 10.000 de coroane (1.340 de euro), plus un bonus pentru expoziţie. El a dat statul în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor.

Contactat de televiziunea TV2 Nord, artistul a estimat că muzeul a obţinut „mult, mult mai mult” decât banii pe care i-a investit, în special datorită mediatizării cazului.

Articole asemănătoare

Back to top button