fbpx

„Totul are un sfârșit, inclusiv acest ghinion”. Sofia Sapega, iubita lui Roman Protasevici, despre experiența din închisoare

Sofia Sapega, partenera activistului Roman Protasevici, care făcea parte din mișcarea de opoziție împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko din Belarus, a trimis scrisori familiei sale în care notează că „nu cedează” și „rezistă” în închisoare. Aceasta este prima formă de comunicare directă pe care o are de când a fost arestată alături de Protasevici acum mai bine de două săptămâni în urmă, potrivit BBC.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cuplul se reîntorcea în Lituania dintr-o vacanță petrecută în Grecia când zborul lor operat de Ryanair a fost redirecționat cu forța către Minsk, atrăgând condamnări din partea mai multor state. De asemenea, guvernul lui Aleksandr Lukașenko a fost sancționat, scrie digi24.ro.

În scrisorile marcate cu inscripția “Închisoare KGB” și împărtășite BBC de către mama acesteia, Sofia își liniștește familia că „totul are un sfârșit, inclusiv acest ghinion”. Însă nu este încă clar cu ce a fost acuzată studenta în vârstă de 23 de ani.

În scrisori aceasta spune că este „chinuită” gândindu-se la ceea ce ratează în viață, inclusiv încheierea masteratului.

„Ar fi trebuit să-mi susțin disertația astăzi și să merg seara la un restaurant cu Roma [Roman] pentru a bea șampanie”, scrie aceasta.

În schimb, Sapega notează că a băut ceai și a mâncat un biscuite singură în celulă.

Autoritățile din Belarus au publicat anterior un video cu Sofia – care era foarte neliniștită și părea să vorbească constrânsă – aparent „recunoscând” că editează un canal Telegram cunoscut drept „Cartea neagră a Belarusului”. Interzis în țară ca fiind extremist, canalul arăta informații personale despre oficialii de stat și membri ai forțelor de securitate.

Avocatul Sofiei nu poate să împartă informații despre caz nici măcar cu familia ei, inclusiv dacă a fost acuzată formal de ceva, deoarece a fost obligat să semneze un acord de confidențialitate.

Prietenul Sofiei, Roman Protasevici, era editor al canalului de Telegram Nexta cu sediul în Polonia și a publicat videoclipuri și informații despre valurile uriașe de proteste de stradă împotriva lui Aleksandr Lukașenko care au început vara trecută.

Activistul din opoziție era printre „cei mai căutați” oameni din Belarus. Însă ceea ce a șocat lumea este acțiunea de a declara o amenințare cu bombă la bordul aeronavei în care se afla acesta iar statul să ridice de la sol avioane de vânătoare Mig pentru a forța aterizarea în Minsk.

Cuplul se află închis în același penitenciar din Minsk.

Avocatul ei spune că a suferit în primă fază atacuri de panică. Sofia scrie că a primit medicamente și a insistat că mănâncă.

Articole asemănătoare

Back to top button