fbpx

Suedia: Femeia care a demisionat din funcția de premier la câteva ore după învestire – nominalizată din nou

Lidera social-democraţilor din Suedia, Magdalena Andersson, care demisionat miercuri din funcţia de prim-ministru la doar câteva ore după ce obţinuse votul parlamentului, va avea o a doua şansă de a forma un guvern, a anunţat joi preşedintele legislativului, Andreas Norlén, care a propus-o din nou pentru funcția de premier, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În Suedia, monarhie constituțională, desemnarea și demiterea premierului se face de către președintele legislativului, scrie digi24.ro.

Magdalena Andersson, prima femeie care a devenit premier în Suedia, a demisionat miercuri la câteva ore după învestire, după ce proiectul de buget a fost respins de Parlament, iar un partener din coaliția de guvernare s-a retras din alianță.

Magdalena Andersson conduce partidul social-democrat din Suedia din 4 noiembrie 2021 și era ministru de finanțe în precedentul guvern, care elaborase proiectul de buget.

Verzii au decis să iasă din coaliţie, după ce parlamentul a respins proiectul de buget al guvernului în favoarea celui alternativ, înaintat de trei partide de dreapta, din opoziţie.

Deşi desemnată prim-ministru, Magdalena Andersson, o economistă în vârstă de 54 de ani,  nici nu a avut timp să preia oficial funcţia de la premierul în exerciţiu, social-democratul Stefan Lofven. Ea urma să preia oficial funcția vineri, 26 noiembrie.

„Pentru mine, este vorba de respect, dar nu vreau să conduc un guvern în care ar putea apărea dubii asupra legitimităţii. Există o practică de tip constituţional că un guvern de coaliţie trebuie să demisioneze dacă se retrage un partid din coaliţie”, a motivat Magdalena Andersson retragerea din funcție.

„Regret profund evenimentele petrecute în parlament ieri (miercuri – n.r.), care par de neînţeles poporului suedez şi erodează încrederea în sistemul politic”, a declarat joi președintele Parlamentului, Andreas Norlen, într-o conferinţă de presă.

După discuţii cu şefii partidelor, Andreas Norlen a ajuns la concluzia că intenţiile lor rămân neschimbate în ce priveşte alegerea viitorului prim-ministru. Andreas Norlen a anunţat că, în aceste condiţii, o nominalizează din nou pe Magdalena Andersson pentru postul de prim-ministru, iar votul va avea loc luni, 29 noiembrie.

Ea va încerca să formeze un guvern minoritar al social-democraţilor, partid care deţine 100 din cele 349 de locuri din legislativ.

Suedia are programate alegeri generale în septembrie 2022.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button