fbpx

SUA și Australia reacționează la decizia Franței de a-și rechema ambasadorii

Statele Unite și Australia şi-au exprimat regretul că Franța a ales rechemarea ambasadorilor francezi din aceste țări, după încheierea pactului pe securitate dintre cele două țări și Marea Britanie ce prevede livrarea de tehnologie nucleară pentru submarine construite de statul de la Antipozi. Franța avea un contract substanțial cu Australia pentru construcția de submarine convenționale. SUA intenţionează să rămână „angajate în zilele viitoare pentru a rezolva diferendele” cu Parisul, informează Digi24, cu referire la AFP.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Un oficial de la Casa Albă a declarat, sub protecţia anonimatului: „Am fost în contact strâns cu partenerii noştri francezi cu privire la decizia lor de a-l rechema pe ambasador la Paris pentru consultări. Regretăm că au făcut acest pas; cu toate acestea, vom rămâne angajaţi în zilele următoare pentru a ne rezolva neînţelegerile, aşa cum am făcut cu alte ocazii de-a lungul îndelungatei noastre alianţe”.

Criza diplomatică dintre Paris şi Washington, provocată de anularea de către Australia a unui contract de amploare privind construirea de submarine de către Franţa, în favoarea unui angajament cu americanii, s-a înrăutăţit vineri., 17 septembrie. Astfel, Franţa şi-a rechemat la Paris, pentru consultări, ambasadorii acreditaţi în SUA şi Australia.

„Franţa este cel mai vechi aliat al nostru şi unul din cei mai puternici parteneri ai noştri, împărtăşim o istorie lungă, valori democratice şi promisiunea de a colabora pentru a face faţă provocărilor globale”, conform sursei citate. „Ţările noastre vor continua să coopereze îndeaproape pe o serie de subiecte, de la pandemie şi criza climatică până la economie şi securitate”.

SUA promite că va coopera cu Franța în regiunea indo-pacifică

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA speră să poată discuta cu Franţa despre acest diferend săptămâna viitoare, la ONU.

„Am fost în contact strâns cu aliaţii noştri francezi” şi „sperăm să putem continua discuţia pe această temă la un nivel înalt în zilele următoare, inclusiv la Adunarea Generală a ONU săptămâna viitoare la New York”, a scris pe Twitter Ned Price.

El a adăugat că „înţelege poziţia” Franţei şi a luat act de decizia fără precedent a rechemării ambasadorului, conform Agerpres.

„Franţa este un partener vital şi cel mai vechi aliat al nostru şi credem că relaţia noastră este extrem de valoroasă”, a adăugat Ned Price.

„Alianţa transatlantică a promovat securitatea, stabilitatea şi prosperitatea în întreaga lume de mai bine de şapte decenii, iar angajamentul în favoarea acestei legături şi a colaborării noastre este neclintit”, a adăugat el, promiţând o „cooperare” cu Parisul „în mai multe dosare, inclusiv în regiunea indo-pacifică”.

Australia regretă decizia Franței

Australia a anunţat sâmbătă că regretă decizia Franţei, dar apreciază relaţia cu Parisul şi va continua să colaboreze pe mai multe subiecte, transmite Reuters.

„Remarcăm cu regret decizia Franţei de a-şi rechema ambasadorul în Australia”, a afirmat, într-o declaraţie, un purtător de cuvânt al ministerului de externe australian.

„Australia apreciază relaţia pe care o are cu Franţa … Aşteptăm cu nerăbdare să ne implicăm din nou cu Franţa în multe subiecte de interes comun, bazate pe valori comune”, a adăugat oficialul australian.

Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat miercuri, 15 septembrie, împreună cu Australia şi Regatul Unit, un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de tehnologie nucleară pentru propulsia a cel puțin opt submarine care vor fi construite de Australia, potrivit Reuters.

Australia a renunțat astfel la un contract semnat cu Franța în 2016, evaluat la mai mult de 50 de miliarde de euro, pentru construcția a 12 submarine Barracuda.

Imediat după anunțul acordului trilateral, Parisul a criticat o „decizie regretabilă” şi „contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia”.

Decizia Australiei de a se dota cu submarine nucleare, tehnologie ce va fi furnizată de SUA şi Marea Britanie, arată puterea pe care o are marina chineză, din ce în ce mai presantă în Pacific. China are deja o flotă mai mare decât Statele Unite, iar ritmul în care construiește nave îl depășește pe al oricărei alte puteri maritime.

Australia, care dispune de şase submarine Collins cu propulsie diesel-electrică de concepţie suedeză, intrate în serviciu la mijlocul anilor 1990, urma să le înlocuiască cu 12 submarine convenţionale de concepţie franceză.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button