fbpx

studiu | Un vaccin experimental a produs anticorpi care pot neutraliza virusul HIV

Într-o primă fază a unui studiu din Statele Unite, cercetătorii au ajuns la concluzia că un vaccin experimental împotriva HIV a indus anticorpi neutralizanți în rândul unui grup mic de voluntari. Descoperirile arată că administrarea a două doze de vaccin, la un interval de opt săptămâni, poate provoca răspunsuri imune împotriva virusului imunodeficienței umane, relatează CNN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Rezultatele studiilor clinice au fost publicate joi, 1 decembrie, de Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, în revista Science. Denumit eOD-GT8 60mer, vaccinul a avut un „profil de siguranță favorabil” și a dus la apariția de anticorpi neutralizanți în cazul a 97% dintre participanții la studiu, potrivit oamenilor de știință de la Scripps Research, Fred Hutchinson Cancer Center, National Institutes of Health și alte instituții din Statele Unite și Suedia.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar pentru a ajuta la combaterea infecțiilor, iar anticorpii neutralizanți sunt cunoscuți că acționează asupra multor variante genetice ale HIV, virusul care poate provoca sindromul imunodeficienței dobândite, cunoscut ca SIDA, scrie libertatea.ro.

Vaccinul a fost conceput pentru a induce producția de anticorpi neutralizanți prin țintirea și stimularea celulelor producătoare de anticorpi. Studiile clinice de fază 1 pentru acest vaccin au început în 2018. În cercetare au fost incluși 48 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani.

18 dintre participanți au primit o doză de 20 de micrograme de vaccin și, după opt săptămâni, o altă doză cu aceeași cantitate, cu un adjuvant. Alți 18 participanți au fost vaccinați cu o doză de 100 de micrograme, iar după două luni au primit un ajuvant în aceeași cantitate, iar în cazul a 12 voluntari au fost administrate două doze de placebo salin, la același interval.

După prima imunizare, toți cei care au primit vaccinul, cu excepția celor cărora le-a fost administrată doza placebo, au avut anticorpi provocați de eOD-GT8 60mer, iar răspunsurile induse de vaccin au crescut după a doua doză, au constatat cercetătorii.

Un alt studiu de fază 1 asupra vaccinului experimental este în curs de desfășurare, a declarat dr. Julie McElrath, vicepreședinte senior și director al diviziei de vaccinuri și boli infecțioase de la Fred Hutchinson Cancer Center, care a fost autorul studiului.

„În cazul HIV, când am proiectat și testat vaccinuri în trecut, ele nu au produs acești anticorpi de neutralizare generali. Numiți-i superanticorpi, dacă doriți. Anticorpii neutralizanți funcționează mai eficient”, a declarat dr. Timothy Schacker, vicedecan pentru cercetare și director de program în medicina HIV la Universitatea din Minnesota.

Cercetătorul spune că, arătând că anticorpii neutralizanți pot fi induși de un vaccin, noul studiu poate ajuta la dezvoltarea altor tipuri de vaccinuri.

La rândul său, dr. Carlos del Rio, co-director al Centrului de Cercetare a SIDA de la Universitatea Emory, subliniază că este nevoie de mai multe cercetări înainte ca acest vaccin să poată fi luat în considerare pentru folosire asupra populației.

„Știm că anticorpii neutralizanți sunt o strategie potențial eficientă pentru prevenirea HIV. (…) Investiția în acest tip de cercetare este extrem de importantă nu numai în dezvoltarea unui vaccin pentru HIV, dar dacă această strategie funcționează, poate fi folosită pentru alte vaccinuri”, a spus del Rio.

În același timp, o „întrebare-cheie” la care cercetătorii trebuie să găsească un răspuns este cât de mult pot dura anticorpii apăruți după prima imunizare, precizează sursa citată.

De asemenea, dacă vaccinul de rapel este prea diferit de cel anterior, „anticorpii care au fost declanșați de prima vaccinare ar putea să nu recunoască rapelul și să nu se maturizeze în continuare”, precizează Penny Moore, de la Universitatea din Witwatersrand și Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud.

Anul trecut, peste 38 de milioane de oameni trăiau cu HIV sau SIDA pe tot globul. Mai mult de 20 de teste clinice privind vaccinul HIV sunt în desfășurare în întreaga lume, potrivit Inițiativei Internaționale de Vaccin împotriva SIDA.

Articole asemănătoare

Back to top button