fbpx

Și-a postat divorțul pe TikTok și apoi soțul a ucis-o. Povestea Saniei, cea care a devenit vocea femeilor abuzate din comunitățile sud-asiatice

În momentul în care a hotărât să renunțe la o căsătorie toxică, Sania Khan, o americancă de origine pakistaneză a mărturisit că felul în care a tratat-o comunitatea musulmană sud-asiatică din care făcea parte a făcut-o să se simtă de parcă „a eșuat în viață” – asta până când soțul ei, cu care se afla în procedură de divorț, a ucis-o cu sânge rece, scrie BBC. Devenită o voce a femeilor abuzate din comunitățile sud-asiatice înainte de moartea ei, Sania Khan scria frecvent pe TikTok despre problemele prin care trecea în timpul procesului de divorț, însă era optimistă cu privire la viitorul ei, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Chiar înainte să fie ucisă, Sania își făcuse bagajele și să pregătea să fie din nou liberă. În 21 iulie, femeia în vârstă de 29 de ani ar fi trebuit să plece din Chicago, lăsând în urmă relația traumatizantă pe care o avusese cu soțul ei, pentru a începe un nou capitol de viață în Chattanooga, Tennessee, locul ei de origine. S-a întors înapoi acasă într-un sicriu, însă.

Cu trei zile înainte, polițiștii au descoperit-o pe Khan la pământ lângă ușa de la intrare a apartamentului din Chicago în care locuise în trecut cu soțul de care se despărțise, Raheel Ahmad. Femeia fusese împușcată în ceafă și a fost declarată decedată la fața locului.

La venirea poliției, Ahmad a luat pistolul și s-a împușcat.

Conform informațiilor oferite de poliției presei, cuplul trecea printr-un divorț, iar Ahmad, care plecase să locuiască într-un alt stat după ruptura de Sania, a călătorit peste 1000 de kilometri înapoi pentru a se întoarce „să-și salveze căsnicia”.

Sângeroasa crimă și sinucidere a fost ultimul capitol tragic din viața Saniei Khan, o tânără fotografă americancă de origine pakistaneză care reușise, recent, să-și creeze o comunitate pe platforma socială TikTok și care devenise o voce pentru femeile care se confruntau cu traume din relații și căsnicii toxice în comunitatea sud-asiatică.

Moartea ei a reverberat pe rețelele sociale și a produs un val de reacții ale altor femei din comunitate care au vorbit despre presiunea pe care au simțit-o pentru a rămâne în relații nesănătoase de dragul aparențelor.

„Spunea că 29 urma să fie anul ei și că va fi un nou început. Era foarte entuziasmată”, spuen Brianna Williams, o prietenă de la facultate a Saniei.

Pe Instagram, acolo unde femeia își construise prima platformă publică, ea își descria pasiunea pentru fotografie – „Ajut oamenii să se îndrăgostească de ei înșiși și de ceilalți în fața camerei”.

Khan fotografia nunți, botezuri și alte astfel de evenimente, și pentru clienți înstăriți dar și pentru mulți dintre prietenii ei.

„Avea un talent să-i facă pe oameni să fie confortabili în fața camerei, să surprindă emoție și bucurie pură”.

O căsnicie eșuată

După o relație de cinci ani cu Ahmad, cei doi s-au căsătorit în iunie 2021 și s-au mutat în Chicago împreună.

Au organizat o nuntă pakistaneză masivă. Însă căsnicia se construise pe o fundație de minciuni și manipulare”, spune un prieten din copilărie.

Prietenii lui Khan susțin că Ahmad avea probleme psihice grave și vechi, iar relația inițială a cuplului fusese de distanță lungă, fapt ce ar fi ascuns nivelul incompatibilității dintre cei doi.

Problemele au devenit tot mai mari în luna decembrie a anului trecut, când Khan i-a spus uneia dintre prietenele sale că Ahmad a avut o criză nervoasă și că simte că nu este în siguranță. Conform BBC, care a încercat să discute cu membrii familiei lui Khan, aceștia au refuzat să comenteze.

Episodul din decembrie a convins-o pe Khan, care până atunci menținuse privată situația căsniciei ei, să caute ajutor și să discute cu prietenii ei despre mariajul nefericit în care se afla.

Conform acestora, ea le-a mărturisit că Ahmad nu putea să doarmă și că se comporta bizar de foarte multe ori, că refuză să caute ajutor sau să meargă la psihiatru sau psiholog și că simțea că probleme sale psihice deveniseră povara ei.

Oprobiul public și atitudinile din comunități condamnă femeile la abuzuri și căsnicii nefericite

Deși unii dintre prietenii săi îi recomandaseră să divorțeze, alții au sfătuit-o pe Sania Khan să rămână cu soțul ei.

„Mi-a spus că divorțul este considerat rușinos în comunitate și că se simte foarte singură”, a spus una dintre prietenele ei care a repetat și o frază des auzită în astfel de comunități religios-conservatoare – „Ce o să spună lumea?”.

Ea însăși fiica unui cuplu divorțat, Khan a spus că a văzut cu ochii ei stigmatul cu care se confruntă femeile divorțate în astfel de comunități.

Totuși, cu ajutorul prietenilor, Khan a intentat divorț și a reușit să obțină o înfățișare în august, în cadrul căreia urma să se finalizeze divorțul. Ea obținuse și un ordin de restricție împotriva fostului partener și schimbase încuietorile ușilor. Ulterior, își făcuse publică povestea pe Tiktok, acolo unde se descria drept „oaia neagră” din comunitatea sa.

„Să treci printr-un divorț ca femeie sud-asiatică se simte de parcă ai eșuat în viață, uneori”, scria ea, într-un mesaj pe rețeaua socială.

„Membrii familiei mele mi-au spus că dacă îl părăsesc pe soțul meu îl las pe Diavol să câștige, că mă îmbrac ca o prostituată și că dacă mă mut înapoi în orașul meu de origine se vor sinucide”, se arată într-o altă postare.

În timp, Khan devenise o voce pentru femeile abuzate din comunitatea ei – la momentul morții, ea avea 20.000 de urmăritori pe TikTok.

„Există o presiune uriașă față de familia care se confruntă cu probleme, legat de felul în care arată situația în exterior”, spune Neha Gill, directoare executivă la Apna Ghar, o organizație din Chicago care oferă ajutor femeilor sud-asiatice care sunt abuzate de parteneri.

Multe comunități culturale și etnice din această regiune continuă să vadă femeile drept inferioare și drept persoane care trebuie controlate, a adăugat Gill – „Membrii acestor comunități sunt foarte bine conectați unii cu ceilalți, așa că scopul lor este să prioritizeze familia sau comunitatea față de siguranța sau bunăstarea individuală a persoanelor”.

Articole asemănătoare

Back to top button