fbpx

Rușii au rescris manualele de istorie în timp record, ca să fie siguri că elevii nu vor avea nicio șansă să afle adevărul despre război

Moscova a dezvăluit noi manuale de istorie care includ secțiuni despre invazia în Ucraina. Cărțile au fost scrise în câteva luni, înainte ca elevii să se întoarcă la școală, scrie The Guardian.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Kremlinul și-a înăsprit controlul asupra narațiunii istorice din școli sub conducerea lui Vladimir Putin, iar tendința s-a accelerat de când președintele rus a atacat Ucraina în 2022.

Conflictul a fost prezentat din ce în ce mai mult tinerilor ruși ca parte a misiunii istorice a Moscovei, scrie Digi24.

Ministrul rus al Educației Serghei Kravtsov a prezentat noul manual pentru elevii de clasa a XI-a la o conferință de presă, la Moscova.

Manualul urmărește să transmită elevilor „obiectivele [ofensivei din Ucraina (…) misiunea de demilitarizare și denazificare astfel încât școlarii să fie convinși că așa stau lucrurile cu adevărat”, a spus el, repetând obiectivele declarate de Putin când a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut.

Cartea acoperă o perioadă din 1945 până în secolul XXI, iar Kravtsov a spus că va fi „în toate școlile pe 1 septembrie”.

Cartea a fost scrisă în „mai puțin de cinci luni”, a adăugat ministrul rus, care a promis că „după încheierea operațiunii militare speciale [în Ucraina], după victoria noastră, vom completa această carte.”

Consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, care este cunoscut pentru viziunea sa conservatoare asupra istoriei și a fost criticat de unii istorici, a lăudat rapiditatea cu care a fost realizat acest manual.

„Niciun manual nu a fost creat în țara noastră într-un timp atât de scurt”, a spus el. „Autorii au scris-o practic cu mâna lor.” El a adăugat că manualul prezintă „punctul de vedere al statului”.

Cartea conține secțiuni despre soldații ruși care „salvează pacea” în 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea și critică sancțiunile occidentale, descriindu-le ca fiind mai rele decât Napoleon, care a mărșăluit asupra Rusiei în 1812.

Rusia a declanșat o represiune fără precedent în școli contra celor care transmiteau opinii împotriva invaziei. În aprilie, o rusoaică a fost luată de la tatăl ei după ce a desenat la școală un afis în sprijinul Ucrainei.

După începerea operațiunii din Ucraina, în școlile rusești a fost introdus un nou subiect – „Discuții despre ceea ce este important” – menit să insufle patriotismul copiilor.

Articole asemănătoare

Back to top button