fbpx

Rusia spune că a preluat „controlul total” asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei. Putin: „O victorie importantă”

Rusia a susţinut sâmbătă că a preluat „controlul total” asupra localităţii Avdiivka din estul Ucrainei după retragerea anunţată de Kiev a soldaţilor săi din acest oraş, epicentru al luptelor de luni de zile, o „victorie importantă”, salutată de preşedintele Vladimir Putin, informează AFP, citat de Agerpres. Potrivit Ministerului rus al Apărării, ministrul Serghei Şoigu l-a informat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin la Kremlin cu privire la capturarea acestui oraş, care era „un puternic nod defensiv al forţelor armate ucrainene”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit ministrului Şoigu, forţele ruse au confiscat 31,75 km2 în Avdiivka, un oraş în mare parte distrus, dar în care apărătorii ucraineni organizaseră o apărare importantă.

Dacă Kievul a anunţat că şi-a retras trupele din oraş, doar „câteva formaţiuni împrăştiate” au reuşit să facă acest lucru, „sub focul continuu al trupelor ruse” şi „abandonând armele şi echipamentele militare”, a spus ministrul rus. Potrivit acestuia, trupele ruse sunt acum ocupate „să cureţe definitiv oraşul” de soldaţi ucraineni şi să „blocheze” unităţile ucrainene care s-au refugiat într-o fabrică.

Ministrul Serghei Şoigu a mai indicat că această victorie face posibilă „ţinerea la distanţă” de artileria ucraineană a Doneţk-ului, un bastion al forţelor pro-ruse din estul Ucrainei din 2014, bombardat în mod regulat.

Decizia de a abandona Avdiivka a fost luată de armata ucraineană după luni de lupte intense şi ca urmare a lipsei de militari şi muniţii şi în pofida încercării de a trimite întăriri garnizoanei oraşului.

Conform armatei ucrainene, câţiva soldaţi au fost capturaţi de forţele ruse în timpul retragerii din oraş.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a felicitat sâmbătă armata pentru victoria importantă a cuceririi oraşului Avditvka.

„Vladimir Putin a ascultat, la Kremlin, raportul ministrului Apărării, Serghei Şoigu, despre capturarea Avdiivka. Preşedintele a felicitat armata şi pe luptătorii noştri pentru această victorie importantă”, a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

Articole asemănătoare

Back to top button