fbpx

Rusia: Peste 150 de persoane au fost condamnate pentru acţiuni de omagiere a memoriei opozantului Navalnîi

Justiţia rusă a condamnat la închisoare în acest week-end cel puţin 150 de persoane arestate în timpul activităţilor de omagiere a memoriei opozantului Aleksei Navalnîi pe motiv că au încălcat legislaţia strictă ce se aplică demonstraţiilor, transmite AFP, citat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Doar la Sankt Petersburg, sâmbătă şi duminică, judecătorii au condamnat 154 dintre persoanele arestate la până la 14 zile de închisoare, potrivit deciziilor făcute publice de serviciul de presă al instanţelor din acest oraş.

Grupurile pentru drepturile omului şi mass-media independente au raportat mai multe condamnări similare în alte oraşe.Aleksei Navalnîi a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică. Rudele sale au calificat sâmbătă autorităţile ruse drept „ucigaşi” care încearcă să „acopere urmele” pentru că refuză să le predea cadavrul, Kremlinul păstrând tăcerea în pofida acuzaţiilor din partea Occidentului şi a mitingurilor de omagiere a opozantului rus.

În zeci de oraşe, poliţia a arestat sute de ruşi care au mers să depună flori şi să aprindă lumânări în onoarea opozantului la memorialele pentru victimele represiunii din perioada stalinistă.

Protestele împotriva Kremlinului şi alte acţiuni publice care se opun regimului sunt ilegale în Rusia, în special în temeiul legislaţiei ce interzice adunările neautorizate.

Poliţişti şi bărbaţi în civil au patrulat în zeci de oraşe din Rusia în care oamenii s-au adunat pentru a-l omagia pe Aleksei Navalnîi. Ei au fost văzuţi în special în timpul nopţii îndepărtând semnele comemorative. Bărbaţi cu glugă au fost văzuţi punând flori în saci de gunoi pe un pod de lângă Kremlin, unde un alt oponent important al lui Vladimir Putin, Boris Nemţov, a fost asasinat în 2015.

Articole asemănătoare

Back to top button