fbpx

QR coduri pentru oameni! Propunerea liderului chinez la summitul G20

Liderul chinez Xi Jinping propune implementarea unor QR coduri care ar permite reluarea traficului internațional. Declarația a fost făcută de oficial la summitul G20, acesta îndemnându-și colegii să contribuie la implementarea unui mecanism de acest gen.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Șeful de stat afirmă că asemenea coduri vor fi utilizate pentru a ajuta la stabilirea stării de sănătate a călătorului, relatează BBC. Bunăoară, în China există deja implementat un sistem similar. Utilizatorilor li se eliberează un cod de sănătate în stil semafor. Dacă acesta este verde – permite cuiva să călătorească liber, iar dacă este portocaliu sau roșu – persoana este plasată în carantină.

Deocamdată nu este clar pe ce principii funcționează acest program în China, iar Xi Jinping nu a oferit prea multe detalii în acest sens. Pe de altă parte, apărătorii drepturilor omului sunt îngrijorați că un asemenea program, implementat sub pretextul monitorizării sănătății, ar putea deveni o nouă metodă de urmărire politică.

Totuși, conform sursei citate, autoritățile din orașul chinez Hangzhou a declarat că intenționează să realizeze o versiune permanentă a sistemului bazat pe coduri QR, care să fie folosit pentru a atribui cetățenilor un scor personal pe baza istoricului lor medical, a controalelor de sănătate și a obiceiurilor de viață.

De asemenea, sisteme similare funcționează în Singapore și Australia. Acolo, programul ajută la urmărirea persoanelor contacte, iar rezidenții le folosesc pentru a intra și ieși din locurile pe care le vizitează, inclusiv centre comerciale, birouri sau restaurante.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button