fbpx

Putin confirmă desfăşurarea armelor nucleare tactice ruse în Belarus în iulie

Rusia va începe desfăşurarea armelor nucleare tactice în Belarus după ce se va încheia pe 7-8 iulie pregătirea instalaţiilor destinate acestora, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată în staţiunea rusă Soci.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Pe 7-8 iulie se încheie pregătirea instalaţiilor şi imediat apoi vom începe desfăşurarea armamentului respectiv pe teritoriul dumneavoastră. Aşadar, totul decurge conform planului”, a spus liderul de la Kremlin.

El anunţase iniţial în martie că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus, ca represalii ale Rusiei faţă de hotărârea Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit pentru tancurile britanice Challenger 2, scrie Agerpres.

Miniştrii apărării rus şi belarus, Serghei Şoigu şi Viktor Hrenin, au semnat în urmă cu două săptămâni documentele ce reglementează staţionarea armelor nucleare tactice în Belarus.

Moscova a anunţat că a transferat deja acestei ţări rachete Iskander-M, care pot fi echipate atât cu încărcături convenţionale, cât şi nucleare, transfer efectuat ca „răspuns în faţa politicii agresive a ţărilor ostile”. De asemenea, a mai precizat Ministerul rus al Apărării, unele dintre avioanele de atac la sol SU-25 ale armatei belaruse au fost convertite pentru eventuala lansare de arme nucleare tactice, şi piloţii belaruşi au fost instruiţi.

Dar Moscova a precizat că armele nucleare tactice dislocate în Belarus vor rămâne sub controlul armatei ruse, care păstrează şi decizia asupra eventualei folosiri a acestora.

Articole asemănătoare

Back to top button