fbpx

Prim-ministra italiană, Giorgia Meloni, și-a prezentat guvernul

Giorgia Meloni, al cărei partid Fratelli d’Italia a obținut o victorie istorică în alegerile parlamentare, a fost numită oficial vineri în funcția de prim-ministru, devenind prima femeie care ocupă această funcție în Italia. Meloni, în vârstă de 45 de ani, a fost convocată la Palatul Quirinal de către președintele Sergio Mattarella la ora 16.30, care i-a cerut să formeze un guvern, potrivit Le Figaro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ea s-a întâlnit deja cu președintele în cursul dimineții, în cadrul consultărilor care preced numirea guvernului.

Lista miniștrilor prezentată de Giorgia Meloni reflectă dorința de a liniști partenerii Romei.

Matteo Salvini, șeful Ligii antiimigrație, revine în funcția de vicepremier pe care o deținuse deja după alegerile din 2018, când partidul său a format un guvern cu populiștii din Mișcarea 5 Stele. Giancarlo Giorgetti, o figură puternică din cadrul Ligii, descrisă ca fiind fața moderată și pro-europeană a partidului, va prelua frâiele Ministerului Economiei, scrie G4Media.

Opusul lui Matteo Salvini, el a fost un susținător loial al premierului demisionar Mario Draghi până la sfârșit, fiind ministrul său pentru dezvoltare economică.

Antonio Tajani, fost președinte al Parlamentului European și membru al Forza Italia, devine ministru de Externe, Matteo Piantedosi primește Ministerul de Interne, iar Ministerul Apărării îi revine lui Guido Crosetto, unul dintre fondatorii Fratelli d’Italia, potrivit agenției Reuters.

Partidul post-fascist Fratelli d’Italia s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare din 25 septembrie, înaintea partenerilor săi de coaliție, dar în ultimele săptămâni au apărut deja tensiuni între cei trei parteneri.

Noul guvern italian își va prelua mandatul într-un context economic și internațional tensionat, marcat de creșterea prețurilor la energie și de războiul din Ucraina, în timp ce cea de-a treia economie a zonei euro se află în pragul recesiunii.

Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, este așteptată săptămâna viitoare să își țină discursul politic în fața ambelor camere ale parlamentului, unde guvernul său va trebui să obțină votul de încredere înainte ca coaliția sa guvernamentală să își poată începe oficial activitatea.

Articole asemănătoare

Back to top button