fbpx

Prețul gazelor a crescut cu 700%, devenind cea mai puternică armă în noul Război Rece

Penuria de combustibil se răspândește în întreaga lume și afectează economia globală, amenințănd în același timp cu recesiuni și un nou val de inflație. Potrivit unei analize Bloomberg, gazele naturale au devenit în prezent un combustibil care rivalizează cu petrolul în ceea ce privește geopolitica.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-o dimineață, la începutul lunii iunie, un incendiu a izbucnit la o instalație din Texas, care preia gaze naturale din bazinele de șist americane, le răcește și le trimite peste ocean. Incendiul a durat aproximativ 40 de minute. Nimeni nu a fost rănit. Evenimentul a fost tratat ca o poveste pentru presa locală, cu excepția faptului că, după mai multe săptămâni, undele de șoc financiare și politice încă se răsfrâng în Europa, Asia și nu numai.

Asta pentru că gazul natural este cel mai important produs din lume în acest moment. Este un factor cheie al inflației globale, care înregistrează salturi de preț extreme chiar și în raport cu standardele tensionate de acum ale piețelor.

Gazul natural a crescut cu aproximativ 700% în Europa de la începutul anului trecut, împingând continentul la un pas de recesiune. Gazul se află în centrul unei epoci de confruntare între marile puteri, una atât de intensă încât planurile de a lupta împotriva schimbărilor climatice au fost lăsate în urmă de guvernele occidentale.

Războiul din Ucraina a adus criza gazelor la un nou nivel, prin eliminarea unei părți cruciale a surselor de aprovizionare. Rusia reduce livrările prin conducte către UE, iar Bruxelles-ul spune că oricum nu vrea să mai cumpere combustibilul livrat de Moscova. Lupta pentru a umple acest gol se transformă într-o competiție la nivel mondial, în timp ce țările se întrec în a-și asigura stocurile de gaz natural lichefiat (GNL) înaintea iernii din emisfera nordică.

Gazul a devenit noul petrol

La finalul lunii trecute, Germania a avertizat că măsurile Rusiei de reducere a livrărilor de gaze naturale în Europa riscă să declanşeze un colaps pe pieţele energetice, făcând o paralelă cu rolul Lehman Brothers în declanşarea crizei financiare din 2008.

Guvernul german a ținut să precizeze că puterea economică a Europei se confruntă cu perspectiva fără precedent ca întreprinderile și consumatorii să rămână fără energie la iarnă.

În condiţiile în care furnizorii de energie acumulează pierderi, fiind forţaţi să acopere volume la preţuri ridicate, există riscul unui efect de propagare pentru utilităţile locale şi clienţii acestora, inclusiv consumatori şi întreprinderi, a declarat la acea vreme ministrul economiei, Robert Habeck, după ce a ridicat nivelul de risc pentru gazele naturale din ţară la a doua cea mai ridicată fază de „alarmă”.

Principala conductă Nord Stream, care transportă gaz rusesc în Germania, urmează să fie închisă pentru întreținere pe data de 11 iulie pentru zece zile și există o teamă tot mai mare că Moscova nu o va redeschide.

Liderii G7 au convenit la summitul din Alpii Bavarezi de la finalul lunii iunie să dezvolte noi modalități de a reduce veniturile Rusiei din gaze naturale, care ajută la finanțarea războiului pornit în Ucraina, dar și să susțină noile investiții în GNL. În aceste condiții, țările mai sărace care au construit sisteme energetice în jurul gazului ieftin se luptă acum să-și permită achiziția de GNL.

„Este anii 1970 pentru gazul natural”, spune Kevin Book, directorul general la ClearView Energy Partners LLC, o firmă de cercetare în energie cu sediul în Washington. „Lumea se gândește acum la gaz așa cum se gândea cândva la petrol, iar rolul esențial pe care îl joacă gazul în economiile moderne și nevoia de aprovizionare sigură și diversificată au devenit foarte vizibile”, a mai subliniat Book.

Experții spun că globalizarea pare să fie în retragere în mare parte a economiei mondiale, însă comerțul cu gaze se îndreaptă în direcția opusă. Gazul se globalizează rapid, dar nu suficient de repede.

Multe țări au apelat la gaze naturale ca parte a tranziției către o energie mai curată, deoarece încearcă să elimine treptat utilizarea combustibililor fosili mai poluanți precum cărbunele și, în unele cazuri, energia nucleară.

Marii producători, precum SUA, care au urcat rapid în topul exportatorilor de GNL pentru a rivaliza cu Qatarul ca cel mai mare exportator din lume, asistă la o cerere în creștere pentru producția lor.

44 de țări au importat GNL anul trecut, aproape de două ori mai multe decât acum un deceniu. Dar combustibilul este mult mai greu de transportat decât petrolul, deoarece trebuie să fie lichefiat în locuri precum uzina Freeport din Texas.

Tocmai acesta este motivul pentru care o explozie minoră la o instalație a avut un impact atât de mare.

Criza actuală

Prețurile la gaze în Europa și Asia au crescut cu peste 60% în săptămânile de când instalația Freeport a fost forțată să se închidă temporar în urma incidentului. În această perioadă s-au înregistrat și noi reduceri de aprovizionare cu gază către Europa din partea Rusiei.

În aceeași perioadă, prețurile la combustibil au scăzut în SUA cu aproape 40%, deoarece întreruperea temporară a instalației a însemnat că mai mult din volumul de gaz pregătit pentru export a rămas disponibil pentru uz casnic.

Citește continuarea pe Digi24.

Articole asemănătoare

Back to top button