fbpx

Parlamentul ucrainean a votat interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, acuzată de acțiuni pro-ruse

Verhovna Rada, parlamentul ucrainean, după șase luni de dezbateri aprinse, a aprobat în primă lectură un proiect de lege care lansează de fapt procesul de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC, până de curând afiliată la Patriarhia Moscovei, deși biserica insistă acum că nu are nicio legătură cu Rusia), transmite BBC, citat de G4Media.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Discuțiile despre o lege specială pentru a limita activitățile bisericilor pro-ruse din Ucraina au loc de la începutul invaziei la scară largă, la 24 februarie 2022. Biserica Ortodoxă Rusă și liderul său, Patriarhul Kirill, susțin în mod constant acțiunile Kremlinului.

În decembrie anul trecut, președintele Volodimir Zelenski s-a alăturat luptei pentru „independența spirituală” și, împreună cu SBU, serviciul secret ucrainean, a lansat procesul de anchetare a reprezentanților „lumii rusești” din cadrul UOC.

Pe fondul încercărilor de a expulza această biserică din Lavra Peșterilor din Kiev și din alte biserici vechi din Ucraina, în Rada au apărut mai multe proiecte de lege privind o interdicție totală sau parțială. În același timp, un sondaj de opinie a arătat că majoritatea ucrainenilor sprijină interdicția.

Deputații ucraineni au votat în prima lectură o versiune „soft” a proiectului, care prevede o procedură dificilă și îndelungată de interzicere a comunităților religioase asociate cu Rusia. Dar, înainte de a doua lectură, documentul ar putea fi teoretic modificat și înăsprit.

Articole asemănătoare

Back to top button