fbpx

Orașul american care s-ar putea scufunda sub propria greutate: Avertismentul oamenilor de știință

Unul dintre ele mai cunoscute orașe americane s-ar putea scufunda sub propria greutate, aceasta este concluzia unui nou studiu care ar trebui să stârnească îngrijorare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

New York-ul se scufundă cu o rată de 1-2 milimetri pe an, arată studiul, sub greutatea clădirilor sale. Câțiva milimetri ar putea să nu pară prea mult, dar situația nu este deloc una simplă, luată per ansamblu.

Ce a scos la iveală studiul

„Scopul lucrării este de a crește gradul de conștientizare a faptului că fiecare clădire suplimentară înaltă, construită pe coastă, pe râu sau pe malul lacului, ar putea contribui la viitorul risc de inundații”, a scris geologul Tom Parsons, de la United States Geological Survey.

În acest nou studiu, Parsons și colegii săi au calculat masa cumulativă a celor peste un milion de clădiri din New York, care s-a dovedit a fi de 764.000.000.000 de kilograme. Apoi au împărțit orașul într-o rețea de 100 pe 100 de metri pătrați și au convertit masa clădirilor în presiune descendentă, luând în considerare forța gravitațională, scrie Playtech.

Chiar și așa, aceste noi calcule rafinează observațiile anterioare ale tasării orașului, luând în considerare geologia complexă a suprafeței de sub New York, care este formată din nisip, nămol și depozite de argilă.

Cu siguranță, New York nu este singurul oraș aflat în declin. Un sfert din capitala Indoneziei, Jakarta, ar putea să se afle ape până în 2050, părți ale orașului scufundându-se cu aproape 11 centimetri pe an din cauza apelor din subteran.

„New York-ul este emblematic pentru orașele din întreaga lume, despre care se observă că se diminuează, ceea ce înseamnă că există o provocare globală comună de atenuare împotriva unui pericol de inundații în creștere”, concluzionează cercetătorii.

Evident, nu prea se mai poate face mare lucru în legătură cu zgârie-norii deja construiți, însă se poate regândi soluția pentru viitoarele construcții din New York, ca alternativă de lungă durată. Rămâne de văzut dacă oamenii de știință vor reuși să sensibilizeze administrația.

Cercetarea în cauză a fost publicată inițial în Earth’s Future.

Articole asemănătoare

Back to top button