fbpx

Opt orașe ale lumii luptă cu valurile de caniculă. Măsurile interprinse

Valurile de caniculă care afectează o mare parte a globului au împins autoritățile din diferite orașe să caute soluții pentru milioanele de oameni afectați de temperaturile ridicate, mai ales că, potrivit avertismentul experților, perioadele cu căldură extremă vor fi de lungă durată, scrie libertatea.ro.

În Europa, în ultima săptămână, temperaturile au urcat la peste 40 de grade Celsius, în timp ce în unele zone ale SUA s-au înregistrat, în ultimele două săptămâni, temperaturi de peste 45 de grade Celsius. Pentru perioada imediat următoare, prognoza meteorologilor anunță că vremea caniculară va continua, deși cu temperaturi ușor reduse față de săptămânile trecute.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Spre exemplu, în sudul Europei, în Franța, se instalează treilea val de caniculă, cu temperaturi de peste 37 de grade, în timp ce SUA se așteaptă la temperaturi de peste 32 de grade, în peste 80% din teritoriu. Acest lucru înseamnă că oamenii are locuiesc în zonele urbane vor încerca să-și găsească confortul termic.

Și, cum aerul condiționat este o soluție doar pentru interior și nu la îndemnâna oricărei persoane, oficialii mai multor orașe au luat măsuri ”bazate pe natură” pentru a-și proteja locuitorii în sezonul cald, potrivit CNN.

Viena, aparate de pulverizat apa în parcuri

La fel ca în mare parte din Europa, mulți dintre cei 1,9 milioane de locuitori ai Vienei nu au aer condiționat, așa că apa este principala modalitate prin care capitala austriacă se menține rece. Pentru cei care nu au timp să facă o baie în Dunăre, orașul oferă parcuri răcoritoare cu „copaci” care pulverizează apă în care oamenii fie pot „face duș”, fie pur și simplu să stea în proximitatea lor, întucât temperaturile devin mai răcoroase datorită acestor sisteme.

Pe lângă asta, Viena are multe fântâni de apă potabilă pentru ca oamenii să se mețină hidratați.

„Este esențial să ne gândim la cum să obținem mai mult flux de aer, să folosim caracteristicile apei… Soluțiile bazate pe natură sunt cele mai bune pentru căldură extremă”, a mai explicat McLeod.

Abu Dhabi: Folosiți tehnici vechi de răcire și modernizați-le

Părți din Orientul Mijlociu sunt unele dintre cele mai fierbinți locuri locuite de pe Pământ. La Abu Dhabi, temperaturile pot depăși 50 de grade. În aceste condiții, aerul condiționat este văzut ca o necesitate, iar oamenii tind să petreacă mult timp în interior. Dar locuitorii capitalei Emiratelor Arabe Unite nu au avut mereu aer condiționat, iar o tehnică de răcire arhitecturală arabă veche a revenit cu o notă modernă.

E vorba de Mashrabiya, un element arhitectural islamic de fereastră cu zăbrele, care propagă lumina soarelui și menține clădirile răcoroase fără a bloca complet lumina. Ele sunt concepute pentru a încuraja briza și pentru a oferi un loc de răgaz de la căldură din interiorul unei clădiri.Fără Mashrabiya, exteriorul unei astfel de clădiri din Abu Dhabi ar putea ajunge până la 90 de grade Celsius.

Parisul are ”insule de răcire”

În capitala Franței, s-au înregistrat peste 40 de grade în această vară. Temperaturile se pot resimți mult mai ridicate, din cauza clădirilor înalte, monumentelor de calcar și drumurilor asfaltate aglomerate.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a fost creditat cu implementarea unora dintre cele mai inovatoare măsuri din lume pentru combaterea căldurii, iar planul de căldură al orașului este cu adevărat cuprinzător. Rezultatul principal este un oraș plin de „insule de răcire”.

Parizienii pot folosi o aplicație numită ”EXTREMA” pentru a-i ghida către peste 800 de locuri unde există parcuri, fântâni cu apă și muzee cu aer condiționat, de exemplu – și să ajungă acolo printr-o pasarelă răcită natural.

La fel ca Viena, Parisul folosește aparate de ceață în zilele caniculare. De asemenea, are zeci de noi „fântâni cu stropire”, în plus față de numeroasele sale fântâni tradiționale.

Atena: Lucrează cu ceea ce ai

Capitala greacă, Atena, are la dispoziție apeductul antic Hadrian, pe care l-a folosit cândva ca sursă principală de apă, folosind un sistem de țevi care funcționau cu gravitație pentru a permite apei să curgă de la sursa sa în oraș pentru consumul uman.

În prezent, apa nu este potabilă, dar orașul caută modalități de a salva cei 800.000 de metri cubi de apă care se varsă ca deșeuri în mare în fiecare an.

O utilizare va fi irigarea noilor centuri verzi care să parcurgă de-a lungul structurii de 20 de kilometri, ceea ce ar trebui să contribuie la eliminarea căldurii din zonele din jurul acesteia. Apa va fi folosită și pentru răcorire, ca la Viena.

Miami plantează copaci în stațiile de autobuz

Oficialii din Comitatul Dade din Miami a au plantat copaci în jurul a 10 stații de autobuz, pentru a asigura călătorilor umbra naturala. Ei au scris un ghid despre care copaci funcționează cel mai bine și unde să-i planteze, astfel încât alte zone să poată reproduce proiectul.

Măsura a fost luată după ce oficialii au constatat că stațiile de autobuz au devenit adevărate zone de pericol în timpul valurilor de căldură.

Los Angeles: Vopsește orașul în alb

Unele orașe au vopsit deja acoperișurile clădirilor în alb pentru a reflecta lumina soarelui și a menține clădirile răcoroase. Los Angeles a făcut un alt salt și a decis să picteaze drumuri întregi, cu o substanță alb-cenușiu numită CoolSeal, folosită cândva pentru a ajuta la ascunderea aeronavelor la sol de sateliți.

Lucrurile întunecate precum asfaltul absorb lumina soarelui și emit acea energie în aer sub formă de căldură. Vopsirea în alb a asfaltului ar distruge, teoretic, acest proces și ar duce la temperaturi mai scăzute ale aerului.

Tehnica a dat însă roade. Cercetătorii Ariane Middel și V. Kelly Turner au constatat că străzile s-au răcit cu aproximativ 10 grade. Dar a existat un efect secundar major. Aceiași cercetători au mai spus că oamenii pot absorbi căldura suplimentară care se reflectă de pe drumuri.

Asta înseamnă că, dacă ești la câteva străzi distanță, străzile albe te pot ajuta să te simți mai răcoros, dar dacă pășești pe drumul alb, ai putea de fapt să simți mai fierbinte.

Sevilla începe să denumească şi să clasifice valurile de căldură

Orașul spaniol Sevilla, unul dintre cele mai călduroase din țară, a introdus din iunie un sistem revoluţionar pentru a denumi şi clasifica frecventele valuri de căldură ce afectează acest oraş din sudul arid al Spaniei, care va lega prognozele meteorologice de impacturile asupra sănătăţii.

Proiectul, care este unul pilot, conţine trei categorii şi va alerta populaţia din Sevilla cu până la cinci zile înainte de apariţia unui val de căldură.

Astfel, valurile de căldură vor fi clasificate în funcţie de o scală cu trei niveluri de intensitate şi vor fi denumite în ordine alfabetică inversă. Primele cinci se vor numi Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao şi Vega.

Medellín: Plantați copaci pe străzi, nu doar în parcuri

Al doilea oraș ca mărime din Columbia, Medellín, a creat o întreagă metropolă de umbră cu proiectul său premiat Green Corridors. Rețeaua de tip web a transformat 18 drumuri și 12 căi navigabile în piste de ciclism verde și pasarele care leagă parcurile orașului și alte site-uri frecvent vizitate.

Temperaturile au scăzut în aceste zone și în împrejurimile lor cu aproximativ 3 grade Celsius, iar oficialii speră că înainte de 2030, s-ar putea reduce până la 5 Celsius. Până în 2019, orașul a plantat peste 8.000 de copaci și peste 350.000 de arbuști. De asemenea, folosește o zonă de sub o linie de metrou ridicată pentru a colecta apa de ploaie care curge de pe pod, captând-o într-un sistem de conducte pentru a ajuta la udarea centurilor verzi.

Articole asemănătoare

Back to top button