fbpx

OMS: Numărul real al deceselor provocate de COVID ar fi de trei ori mai mare decât cifrele oficiale

Aproape de trei ori mai multe persoane au murit din cauza COVID-19 decât arată datele oficiale, potrivit unui nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Au existat 14,9 milioane de decese asociate COVID-19 până la sfârşitul anului trecut. Numărul oficial al deceselor direct atribuibile COVID-19 şi raportate la OMS în această perioadă, din ianuarie 2020 până la sfârşitul lunii decembrie 2021, este puţin peste 5,4 milioane, anunţă Reuters, citat de mediafax.ro.

Cifrele OMS privind mortalitatea includ persoanele care au murit din cauza COVID-19, precum şi cele care au murit ca urmare indirectă a pandemie, inclusiv persoanele care nu au putut avea acces la asistenţă medicală pentru alte afecţiuni atunci când sistemul de sănătate era copleşit în timpul valurilor uriaşe de infecţie.

De asemenea, se iau în calcul şi decesele evitate în timpul pandemiei, de exemplu riscul mai mic de accidente rutiere în timpul restricţiilor.

Dar cifrele sunt mult mai mari decât cele oficiale, din cauza deceselor care nu au fost anunţate în ţările care nu au raportat în mod corespunzător. Chiar şi înainte de pandemie, aproximativ 6 din 10 decese din întreaga lume nu au fost înregistrate, potrivit OMS.

Raportul OMS a precizat că aproape jumătate din decesele care nu au fost contabilizate până acum au fost înregistrate în India. Raportul sugerează că 4,7 milioane de persoane au murit acolo ca urmare a pandemiei, în principal în timpul valurilor uriaşe din mai şi iunie 2021. Cu toate acestea, guvernul indian estimează un număr mult mai mic de decese pentru perioada ianuarie 2020-decembrie 2021: aproximativ 480.000.

Grupul de experţi OMS, format din experţi internaţionali care au lucrat luni de zile la aceste date, a folosit o combinaţie de informaţii naţionale şi locale, precum şi modele statistice, pentru a estima totalul acolo unde datele sunt incomplete – o metodologie pe care India a criticat-o.

Alte evaluări independente au estimat, de asemenea, un număr de morţi în India mult mai mare decât cel oficial al guvernului, inclusiv un raport publicat în Science, care a sugerat că 3 milioane de persoane ar fi murit din cauza COVID în această ţară.

Alte calcule au avut concluzii similare cu privire la numărul de decese la nivel global, care este mult mai mare decât statisticile înregistrate. Pentru comparaţie, se crede că aproximativ 50 de milioane de oameni au murit în pandemia de gripă spaniolă din 1918, iar 36 de milioane de oameni au murit din cauza HIV de la începutul epidemiei, în anii 1980.

Articole asemănătoare

Back to top button