fbpx

Occidentul respinge rezultatele așa-ziselor referendumuri din Ucraina. Poziția Chinei

ONU și-a exprimat din nou sprijinul pentru „integritatea teritorială a Ucrainei” în cadrul „graniţelor sale recunoscute”, după ce Rusia anunțat „victoria” la așa-zisele referendumuri organizate în regiunile ocupate din Ucraina. Aceeași poziție a fost exprimată și de China, considerată o aliată a Rusiei. Pe de altă parte, oficialii ucraineni se tem că oamenii din aceste regiuni vor fi mobilizați cu forța în armata rusă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Permiteţi-mi să repet că Organizaţia Naţiunilor Unite rămâne pe deplin angajată faţă de suveranitatea, unitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice Rosemary DiCarlo, la începutul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, scrie Digi24.

Cu toate acestea, nu există nicio şansă ca în Consiliul de Securitate, în care Rusia are drept de veto, să se ajungă la o poziţie comună.

Statele Unite „vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina”, a declarat ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă „o cutie a Pandorei imposibil de închis”.

„Dacă Rusia alege să se ferească de orice răspundere în Consiliu, atunci ne vom adresa Adunării Generale pentru a trimite Moscovei un mesaj lipsit de ambiguitate”, a adăugat ea.

„Aveţi curajul să susţineţi suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus ea.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală, care reuneşte cele 193 de state membre ale ONU, şi unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie şi aprilie mai multe rezoluţii de condamnare a Moscovei.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor” după referendumurile de anexare din Ucraina.

„China a luat act de cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Ucraina”, iar „poziţia noastră” este „clară şi consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor”, a spus Zhang Jun. China este uneori acuzată de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, aminteşte AFP.

Rușii s-ar pregăti să-i mobilizeze pe ucrainenii din zonele ocupate

Oficialii ruși „stabilesc condițiile pentru a mobiliza forțat civili ucraineni din zonele ocupate din Uceaina, care ar urma să fie anexate în curând”, arată Institutul pentru Studiile Războiului în cea mai recentă analiză zilnică.
Potrivit ISW, liderul ucrainean al regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a spus că oficialii ruși au început să studieze liste cu absolvenții de medicină din Lugansk pentru a mobiliza forțat medici care să ajute forțele ruse.
De asemenea, se pare că forțele ruse trimit oameni nou mobilizați și neinstruiți pe linia frontului din Herson și Harkov, potrivit ISW.

Articole asemănătoare

Back to top button