fbpx

Nava-morgă de pe Tamisa și hangarul mortuar din Birmingham. Planurile Regatului Unit pentru decesele provocate de COVID-19

Pe data de 5 martie, când primul pacient cu COVID-19 a murit în Marea Britanie, în țară se înregistrau doar 116 infecții și puțini credeau că se va ajunge la peste 100.000 de morți.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Însă autoritățile își făceau alte planuri. Experții în intervenții de urgență însărcinați cu „gestionarea mortalității” s-au pregătit pentru o „avalanșă”, cel mai mare număr de morți de după Al Doilea Război Mondial. Pe măsură ce decesele au crescut în China și Italia, cel mai rău scenariu se apropia și de Marea Britanie și s-a pus problema ca mii de cadavre să ajungă într-un „depozit” din estul Londrei, scrie digi24.ro.

O alt plan implica ancorarea unei nave pe Tamisa în care să fie încărcate containere cu trupuri, a declarat pentru The Guardian un înalt oficial care a luat parte la toate aceste planuri. „A fost teribil”, a spus el.

La Birmingham, s-au făcut planuri pentru un centru mortuar într-un hangar din aeroportul, în Glasgow a fost pregătit un depozit din zona industrială, iar la Cardiff, guvernul galez căuta un spațiu pentru 20.000 de morți.

Planurile pregătite în prealabil pentru gestionarea pandemiilor, calamităților naturale și atacurilor teroriste arată că Londra avea 3500 de spații mortuare. S-a pregătit pentru virus cu încă 12.000 de spații mortuare. Dacă cimitirele nu ar fi putut face față, corpurile ar fi fost înghețate în așteptarea unei soluții finale.

Au fost momente extrem de tensionate, când sacii pentru cadavre s-au epuizat, prețul lor a crescut de zece ori, iar Armata a trebuit să renunțe la cei pe care îi avea de rezervă, pentru număr mare de victime în cazul unor conflicte armate.

Oficialii au spus că s-au luptat cu dificultăți neprevăzute, cum ar fi trupuri ale unor persoane din comunitatea ortodoxă greacă ale căror familii doreau ca acestea să fie îngropate în Grecia. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece zborurile au fost anulate.

În aprilie, sute de morminte au fost săpate în estul Londrei, în cimitirul musulman Eternal Gardens, ca răspuns la ratele ridicate de deces și la obiceiul religios musulman de a îngropa cadavre în termen de 24 de ore.

S-au derulat scene șocante, însă au fost gestionate înmormântările și incinerările. Nu a fost nevoie nici de depozitul pentru decedați, nici de nava de pe Tamisa, chiar dacă numărul de decese a crescut cu peste 19% față de media deceniului anterior.

Acum, însă, autoritățile trebuie să se pregătească pentru o nouă perioadă în care se așteaptă o creștere a numărului de decese.

O morgă temporară pentru 672 de trupuri este pregătită la crematoriul Breakspear din nordul Londrei, în timp ce în Kent, Surrey și Lincolnshire au început să se depoziteze cadavre în corturi pentru a fi creat spațiu în morgile aglomerate ale spitalelor.

În noiembrie, consiliul Lancashire a ridicat o unitate de depozitare temporară pentru 210 corpuri într-o zonă de afaceri, dar încă nu a fost utilizată. În Birmingham, unde cimitirul Handsworth s-a umplut după primul val de decese provocate de coronavirus, iar loturile musulmane se epuizează cel mai repede, înmormântările sunt redirecționate către noi cimitire deschise la marginea orașului.

În timp ce sistemul pare că gestionează situația, oamenii se descurcă greu. Restricțiile severe pentru înmormântări au afectat emoțional nu doar persoanele îndurerate, ci și personalul implicat în tot acest proces.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button