fbpx

Muzica lui Mozart ar calma crizele de epilepsie. Descoperirea făcută de oamenii de știință

Muzica lui Mozart ar calma de epilepsie și ar ameliora simptomele bolii. Oamenii de știință au obținut informații despre mecanismele prin care arta învinge boala.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În ultimii două decenii au existat mai multe cercetări în acest sens. Bunăoară, în cazul sonatei pentru două piane în Re major de Mozart (sonata K448), s-a măsurat activitatea electrică din creierul pacienților. Specialiștii numesc fenomenul „efectul Mozart”.

Cei 16 pacienţi care au participat la studiu au fost spitalizaţi din cauza unei forme de epilepsie rezistente la medicaţie. Le-a fost implantată o sondă la nivelul craniului, aflată în contact direct cu creierul, în scopul realizării unor encefalograme pentru monitorizarea crizelor., conform Digi24, cu referire la AFP și Astfel s-au depistat regiunile din creier asupra cărora acţionează muzica, acestea fiind responsabile de răspunsurile emoționale.

Descărcările epileptiforme intercritice au fost reduse prin ascultarea a cel puţin 30 de secunde din sonată. În schimb, nu a fost observată nicio modificare în activitatea cerebrală a pacienţilor la ascultarea altor bucăţi muzicale, nici măcar când a fost vorba despre muzica lor preferată.

Cercetarea mai arată că ascultarea acestei sonate timp de cel puțin 30 de secunde este asociată cu reducerea unui fenomen electric cerebral caracteristic pentru epilepsie, în special la pacienții asupra cărora medicamentele nu au efect. Acesta se manifestă mai intens în timpul unor secvențe ale sonatei, în special momentele de tranziție între frazele muzicale mai lungi de zece secunde.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

 

Articole asemănătoare

Back to top button