fbpx

Moscova, despre informațiile privind fuga bărbaților ruși din țară: „Sunt foarte exagerate”

Informațiile potrivit cărora bărbații ruși părăsesc țara în masă, la o zi după ce Vladimir Putin a decretat mobilizare parțială, sunt „foarte exagerate”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cozi uriașe de mașini s-au format la aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse. Tot mai mulți cetățeni ruși vor să părăsească țara, la o zi după decretarea, de către Vladimir Putin, a mobilizării parțiale. La frontiera Rusiei cu Finlanda, vameșii finlandezi au raportat un „număr excepțional” de ruși care au trecut granița în Finlanda în cursul nopții trecute, informează The Moscow Times.

De când președintele Putin a declarat miercuri o mobilizare parțială a rezerviștilor, zborurile pentru zilele următoare din Rusia către țările apropiate, inclusiv Armenia, Turcia, Azerbaidjan și Serbia, au fost epuizate în totalitate. Au fost raportate întârzieri prelungite la frontierele Rusiei cu Georgia, Finlanda, Kazahstan și Mongolia.

În cadrul unei convorbiri cu reporterii, Peskov a declarat: „Informațiile despre aglomerația de pe aeroporturi și așa mai departe sunt foarte mult exagerate … Există o mulțime de informații false despre acest lucru. Trebuie să fim foarte atenți în această privință, pentru a nu deveni o victimă a informațiilor false”.

Peskov nu a negat informațiile din presa rusă potrivit cărora unii protestatari anti-mobilizare reținuți miercuri seară ar fi primit documente de recrutare, spunând că „acest lucru nu este împotriva legii”.

Grupul de apărare a drepturilor OVD-Info a raportat că peste 1.300 de persoane din 38 de orașe au fost reținute miercuri pentru că au protestat împotriva decretului de mobilizare, scrie Digi24.

Site-ul rus de știri Mediazona a relatat că cel puțin trei bărbați reținuți la Moscova au primit citații de mobilizare în timp ce se aflau la secțiile de poliție.

Întrebat dacă campania din Ucraina, pe care Moscova o numește o „operațiune militară specială”, se desfășoară în continuare conform planului, în ciuda mobilizării, Peskov a declarat:

„Operațiunea specială a început să își îndeplinească obiectivele în Ucraina. Acum ne confruntăm de facto cu blocul NATO, cu toate capacitățile lor logistice. Acest lucru a dus la acest pas necesar”.

Cu toate acestea, el a negat că conflictul din Ucraina ar putea fi numit război, insistând asupra descrierii pe care Kremlinul a folosit-o de când a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, la 24 februarie.

Articole asemănătoare

Back to top button