fbpx

Moscova a eliberat peste 80.000 de pașapoarte rusești cetățenilor din Ucraina „anexată”

Rusia vrea să arate control deplin asupra teritoriilor ucrainene despre care susține că le-a anexat în urma referendumurilor ilegale din septembrie, eliberând zeci de mii de pașapoarte pe numele cetățenilor din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. La momentul desfășurării referendumurilor, Organizația Națiunilor Unite a condamnat „tentativa de anexare ilegală” a terenurilor ucrainene și a îndemnat comunitatea internațională „să nu recunoască nicio modificare anunțată de Rusia la frontiere”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Moscova a declarat joi că a eliberat peste 80.000 de pașapoarte rusești rezidenților din patru teritorii ucrainene, de când președintele Vladimir Putin a susținut că a anexat regiunile luna trecută, notează The Moscow Times.

„De la adăugarea… a celor patru regiuni în Federația Rusă și în conformitate cu legislația, peste 80.000 de persoane au primit pașapoarte ca cetățeni ai Federației Ruse”, a declarat Valentina Kazakova, oficial în domeniul migrației din cadrul Ministerului de Interne.

În septembrie, Rusia a organizat așa-zisele referendumuri în patru regiuni ale Ucrainei — Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson — și a spus că rezidenții au votat în favoarea devenirii supuși ai Rusiei.

Putin a anexat oficial teritoriile la o ceremonie de la Kremlin la începutul lunii octombrie, chiar dacă forțele sale nu au avut niciodată controlul total asupra lor.

Organizația Națiunilor Unite a condamnat „tentativa de anexare ilegală” a terenurilor ucrainene și a îndemnat comunitatea internațională „să nu recunoască nicio modificare anunțată de Rusia la frontiere”.

În noiembrie, Moscova a retras trupele din Herson, principalul oraș din regiunea cu același nume și singura capitală regională pe care Rusia o capturase în ofensiva din Ucraina.

Articole asemănătoare

Back to top button