fbpx

„Jovenel n-a avut timp să spună niciun cuvânt”. Prima doamnă din Haiti, detalii despre asasinatul președintelui

Martine Moise, soția președintelui din Haiti asasinat în 7 iulie, care a fost și ea rănită în atac a descris momentul în care asasinii i-au împușcat soțul în toiul nopții. Martine Moise a declarat că atacul s-a întâmplat atât de repede, încât soțul ei, Jovenel, nu a reușit să spună niciun cuvânt, informează Digi24, cu referire la BBC.

Președintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat în primele ore ale dimineții de 7 iulie 2021, după ce un comando i-a atacat locuința privată de lângă Port-au-Prince, capitala țării. Șeful statului insular a fost ciuruit cu 12 gloanțe. Soția lui a fost, de asemenea, rănită grav în atacul care i-a ucis soțul și a fost dusă în Statele Unite.

În prezent, Martine Moise este internată într-un spital din Miami.

Asasinat, fără șansa de a spune vreun cuvânt

Sâmbătă, 10 iulie, ea a postat un mesaj vocal pe pagina ei de Twitter în care a spus că își va continua munca. Mai multe persoane au confirmat că vocea din mesaj este a soției președintelui.

„Într-o clipă, mercenarii au intrat în casa mea și l-au ciuruit pe soțul meu. Nu există cuvânt pentru a descrie acest act, deoarece trebuie să fii un criminal fără limite pentru a asasina un președinte precum Jovenel Moïse, fără a-i oferi măcar șansa să spună un singur cuvânt”, a spus Martine Moïse în înregistrare, descriind momentul în care atacatorii l-au ucis pe soțul ei.

Vezi și: video | Imagini nocturne din timpul atacului armat de la reședința președintelui haitian asasinat
Ea a sugerat că soțul ei a fost omorât din motive politice și a făcut referire la un referendum privind modificările la Constituție care i-ar fi putut conferi președintelui mai multă putere.

„Vor să asasineze visul președintelui. Plâng, dar nu putem lăsa țara să-și piardă drumul. Nu putem lăsa sângele președintelui Jovenel Moïse, soțul meu, președintele nostru pe care îl iubim atât de mult și care ne-a iubit în schimb, să curgă degeaba”, a încheiat ea.

Haiti continuă să se adâncească în criză

Moïse, în vârstă de 53 de ani, a fost președinte al Haiti, cea mai săracă națiune din America, din 2017. Alegerile parlamentare ar fi trebuit să aibă loc în octombrie 2019, dar disputele le-au întârziat, ceea ce înseamnă că domnul Moïse se pronunța prin decret. El intenționa să organizeze un referendum cu privire la modificările constituționale propuse în acest septembrie.

Încă nu este clar cine a organizat atacul de miercuri și cu ce motiv. Un număr de întrebări rămân fără răspuns, inclusiv modul în care presupușii asasini au putut intra în proprietate. Gărzile de corp ale domnului Moïse urmează să fie interogate săptămâna viitoare.

Cert este că asasinarea lui Moïse a pus capăt unei președinții de patru ani și jumătate care a aruncat națiunea, deja greu încercată, într-o criză și mai adâncă.

Citește și: Noi informații despre asasinarea președintelui din Haiti: Moise avea 12 răni de glonț

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button