fbpx

foto | Trupuri umane și un avion prăbușit acum 50 de ani au fost descoperite în urma topirii unui ghețar alpin din Elveția

Ghețarii din Elveția se topesc într-un ritm alarmant, iar în 2022 s-a înregistrat cea mai ridicată rată de topire de când au început măsurătorile, în urmă cu peste 100 de ani, scrie CNN, citat de digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit organizației GLAMOS (Swiss Glacier Monitoring Network), care monitorizează situația ghețarilor, anul acesta ei au pierdut 6% din volumul existent, rata de topire actuală fiind de două ori mai mare decât rata record din 2003.

Fenomenul s-a desfășurat cu asemenea rapiditate anul acesta încât stânci care au stat mii de ani acoperite de gheață au ieșit la iveală. Totodată, au fost descoperite și recuperate trupuri umane, dar și un avion dispărut în Alpii elvețieni în urmă cu 50 de ani. În timp ce ghețarii mari și-au redus dimensiunea, cei mici au dispărut aproape complet.

„Știam din scenariile schimbărilor climatice că acest moment va veni, cel puțin cândva în viitor”, a declarat Matthias Huss, șeful GLAMOS, pentru Reuters. „Să constatăm că viitorul este deja aici, în acest moment, asta a fost poate cea mai surprinzătoare sau șocantă expriență din vara asta”.

Această prezentare necesită JavaScript.

Peste jumătate din ghețarii din Alpi sunt în Elveția, unde temperaturile cresc de două ori mai repede decât media globală.

Cercetătorii din Alpi, inclusiv Huss, au fost obligați să intervină la zeci de locuri din munți, pentru că topirea gheții risca să le afecteze instrumentele de măsurare și să le corupă datele.

Topirea masivă a ghețarilor din 2022, estimată la aproape 3.000 de metri cubi de gheață, s-a produs din cauza ninsorilor slabe din iarnă și a valurilor de călduri de peste vară. Ninsorile completează gheața pierdută în fiecare vară și protejează ghețarii reflectând razele solare.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, ghețarii din Alpi ar urma să-și piardă peste 80% din volum până în 2100.

Articole asemănătoare

Back to top button