fbpx

foto | S-au săturat de Brexit: Mii de britanicii au protestat și au cerut ca Regatul Unit să revină în UE

Mii de protestatari au mărşăluit sâmbătă prin centrul Londrei cerând ca Marea Britanie să revină în Uniunea Europeană. Dezamăgiți de costurile ridicate ale vieții și de faptul că nu văd niciun beneficiu de pe urma Brexit, manifestanţii au scandat „Afară cu conservatorii” şi au huiduit atunci când vorbitorii au menţionat perspectiva ca Boris Johnson să devină din nou prim-ministru, transmite Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Oameni din întreaga Mare Britanie au călătorit ore întregi pentru a ajunge în capitală la marşul reintegrării în UE, desfășurat sub sloganul „Rejoin” (Alăturați-vă din nou – n.r.), relatează agențiile internaționale de presă.

Ei au parcurs la Londra un traseu între Park Lane şi Piaţa Parlamentului, care a fost invadată de o mare albastră de steaguri UE. Participanții aveau pancarte pe care scria:„Brexit-ul nu va funcţiona niciodată”, „Brexitul a eșuat”, „Pentru facturi mai mici, #reintrăm în UE”, „Ne vrem steaua înapoi” (aluzie la drapelul UE).

Eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal ALDE în Parlamentul European, s-a adresat mulțimii adunate în Piața Parlamentului.

Nikki Ajibade, o profesoară de 60 de ani din Warwickshire, venită cu sora ei la marş, crede că situaţia în care se află ţara acum este o consecinţă directă a referendumului din 2016: „Nu a fost o super-majoritate, 52%/şi 48% nu este ceva cu care să răstorni complet întreaga ţară. Uitaţi-vă unde suntem după şase ani. Aşa că credem cu tărie că trebuie să obţinem un guvern raţional, alegeri generale acum, pentru că ăştia se ceartă ca şobolanii într-un sac”, a declarat ea.

Întrebată despre posibilitatea ca Boris Johnson să redevină prim-ministru, Ajibade a răspuns: „Dacă se gândesc că Boris Johnson este răspunsul, nu au înţeles întrebarea, haide că este pur şi simplu ridicol. Este o insultă la adresa naţiunii. Este o adevărată insultă la adresa poporului britanic simpla menţionare a numelui său drept posibil candidat. Nu sunt îngrijorată de revenirea lui Boris Johnson. Nu sunt îngrijorată. Cred că ar fi absolut genial, pentru că atunci el ar fi ultimul cui în sicriul conservatorilor. Este o ruşine naţională, o glumă internaţională, în asta ne-au transformat”.

De altfel, mulţimea a huiduit în timp ce pe un ecran digital mare au apărut imagini cu politicieni care au votat în favoarea părăsirii UE, precum Boris Johnson, Priti Patel şi Nigel Farage.

Oliver Jackson din Dorset, un muncitor în vârstă de 26 de ani, a spus că este important ca politicienii să-i asculte pe cei care doresc să intre în UE.

 „Trebuie să ne facem auzită vocea. Şi, mai ales, în tot acest haos, nu putem lăsa ca acest lucru să fie omis. Sincer, cel mai bun mod de a readuce Regatul Unit pe drumul cel bun este reintegrarea, cel puţin în piaţa unică şi apoi în UE. Brexit-ul a fost moartea lentă care a secat de sânge Regatul Unit ani de zile”, a spus tânărul protestatar.

Articole asemănătoare

Back to top button