fbpx

foto | Prințul William moștenește o proprietate de aproape 700 de ani, în valoare de peste 1 miliard de dolari

Forbes a estimat anul trecut averea personală a Reginei Elisabeta a II-a la aproximativ 500 de milioane de dolari, iar aceasta conține bijuterii, colecții de artă, investiții și două reședințe, Castelul Balmoral din Scoția și Casa Sandringham din Norfolk. Regina a moștenit ambele proprietăți de la tatăl ei, regele George al VI-lea, scrie CNN, citat de digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„[Testamentele regale] sunt ascunse, așa că nu știm ce conțin și cât valorează, iar detaliile nu au fost niciodată făcute publice”, a declarat pentru CNN Laura Clancy, lector la Universitatea Lancaster și autoarea unei cărți despre finanțele regale.

Însă cea mai mare parte a averii familiei regale – în valoare totală de cel puțin 18 miliarde de lire sterline (21 de miliarde de dolari) care cuprinde terenuri, proprietăți și investiții – trece acum pe o cale bine parcursă, veche de secole, către noul monarh, Regele Charles, și moștenitorul său.

Linia de succesiune face ca prințul William, acum primul în linia de succesiune la tronul britanic, să fie un om mult mai bogat. Viitorul rege moștenește proprietatea privată a Ducatului de Cornwall de la tatăl său. Ducatul cuprinde numeroase terenuri și proprietăți, majoritatea în sud-vestul Angliei. Construită în 1337 de regele Edward al III-lea, proprietatea valorează aproximativ 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari).

Veniturile produse de proprietate sunt „folosite pentru a finanța activitățile publice, private și caritabile” ale Ducelui de Cornwall, se arată pe site-ul său. Acest titlu este acum deținut de Prințul William.

Foto: Profimedia Images

De departe cea mai mare parte din averea familiei, Crown Estate, în valoare de 16,5 miliarde de lire sterline (19 miliarde de dolari), aparține acum Regelui Charles. Dar, în conformitate cu un aranjament care datează din 1760, monarhul predă toate profiturile din proprietate către guvern în schimbul unei părți, numită Grant Suveran.

Proprietatea include zone vaste din centrul Londrei și din jurul Angliei, Țării Galilor și Irlandei de Nord. Are statutul de corporație și este condusă de un director executiv și comisari – sau directori neexecutivi – numiți de monarh la recomandarea primului ministru.

În ultimul an financiar, a generat un profit net de aproape 313 milioane de lire sterline (361 de milioane de dolari). Din aceasta, Trezoreria Marii Britanii i-a plătit Reginei un grant suveran de 86 de milioane de lire sterline (100 de milioane de dolari). Este echivalent cu 1,29 GBP (1,50 USD) de persoană în Regatul Unit.

Majoritatea acestor bani sunt cheltuiți pentru întreținerea proprietăților familiei regale și pentru plata personalului acestora.

Grantul suveran este de obicei echivalent cu 15% din profiturile patrimoniului. Dar, în 2017, plata a fost majorată cu 25% pentru următorul deceniu pentru a ajuta la plata renovărilor la Palatul Buckingham.

Regele Charles moștenește și Ducatul de Lancaster, o proprietate privată care datează din 1265, care a fost evaluată la aproximativ 653 de milioane de lire sterline (764 de milioane de dolari), conform celor mai recente conturi ale sale. Veniturile din investițiile sale acoperă costurile oficiale care nu sunt acoperite de Grantul Suveran și ajută la sprijinirea altor membri ai familiei regale.

Articole asemănătoare

Back to top button