fbpx

foto | Prima fotografie cu jurnalista din Rusia, după ce a fost arestată pentru că a protestat față de invazia din Ucraina

După ce a intrat în cadru în timpul unei emisiuni de știri în direct, purtând o pancartă pe care scria „Nu Războiului”, criticând astfel invazia rusă din Ucraina, Marina Ovsianikova a fost de negăsit aproape 19 ore. Aceasta a fost reținută de poliție imediat după gest, dar avocații grupurilor pentru drepturile omului au declarat pentru The Washington Post că nu au putut să o localizeze pe producătoarea postului tv Pervîi Kanal (Canal 1). Ulterior, pe rețelele sociale a apărut marți după-amiază câteva o poză cu ea, însoțită de un avocat, așteptând să fie judecată la Tribunalul Ostankino din Moscova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Jurnalistul Kevin Rothrock a postat pe Twitter o fotografie cu Marina Ovsianikova, alături de un om recomndat ca fiind avocat. Poza este însoțită de o postare de pe un canal de Telegram în care se menționează: „La fel ca mulți avocați din Belarus, Anton Gashinsky a fost deposedat de licență în urma faptului că a participat la proteste împotriva regimului. Dar în septembrie a promovat cu succes examenul pentru obținerea statutului de avocat în Biroul Administrativ al Regiunii Moscova”.

La rândul său, Will Vernon, producător principal la secția BBC News din Moscova, a postat aceeași poză pe twitter, făcând câteva precizări: „Marina Ovsianikova, care a organizat aseară un protest împotriva războiului în timpul programului de știri TV în direct, se prezintă acum în instanța de la Moscova. Ea este acuzată de „organizarea unui eveniment public neautorizat” (protest). Pedepsele posibile pe care le riscă sunt: amendă de 30.000 de ruble (adică 200 de lire sterile)/serviciu comunitar/până la 10 zile închisoare”.

Într-un videoclip înregistrat anterior şi publicat de OVD-Info, Marina Ovsianikova a explicat că tatăl ei fiind ucrainean şi mama ei de origine rusă, nu poate vedea cele două ţări ca pe inamici. „Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Mi-e foarte ruşine de asta astăzi”, a spus ea. „Mi-e ruşine că am permis ca minciunile să fie difuzate la televizor, îmi este ruşine că am permis ca poporul rus să fie zombificat”, a adăugat ea.

Protestul ei personal a fost salutat în întreaga lume ca un act de rezistență periculos. Marile publicații internaționale au relatat pe larg despre acest episod rar de disidență în Rusia și unele ziare i-au pus fotografia chiar pe prima pagină. În schimb în Rusia, fotografia cu Marina a apărut cenzurată în presă, cartonul cu mesajul ei a fost blurat ca să nu se vadă ce este scris, scrie Digi24.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a lăudat-o pe Ovsianikova, distribuind videoclipul pe contul său de Twitter.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit personal „femeii care a intrat în studioul „Pervîi Kanal” într-una dintre actualizările sale video regulate pentru națiune, postate pe Telegram. „Le sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul, care luptă împotriva dezinformarii și spun fapte reale prietenilor și familiilor lor și îi mulțumesc personal acelei femei care a intrat în studioul Channel One cu un afiș împotriva războiului”, a spus președintele ucrainean.

Regimul de la Moscova a introdus recent mai multe legi care prevăd pedepse grele de până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea a ceea ce autorităţile consideră a fi „informaţii false” despre armată. Simpla utilizare a cuvântului „război” de către media sau persoane particulare pentru a descrie intervenţia rusă în Ucraina este pasibilă de urmărire penală.

De la începutul intervenţiei în Ucraina la 24 februarie, câteva mii de manifestanţi au fost arestaţi în Rusia, dintre care peste 5000 doar la 6 martie.

 

Articole asemănătoare

Back to top button