fbpx

Fostul președinte al Franței, anchetat din nou pentru trafic de influență. Ar avea legături cu oligarhi ruși

Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, judecat anterior pentru corupţie şi trafic de influenţă, a apărut din nou în vizorul forțelor de ordine. Dosarul ține de presupuse legături ale ex-oficialului cu oligarhi ruși.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Parchetul Naţional Financiar (PNF) din Franța a deschis o anchetă referitoare la activităţi de consiliere a lui Sarkozy în Rusia, relatează presa străină, cu referire la AFP. Totodată, procurorii bănuiesc că s-ar fi produs și spălări de bani.

Cercetările au fost demarate în vara anului 2020. Atunci, Serviciul de informații financiare Tracfin sesiza plăți efectuate din Federația Rusă, ale cărui beneficiar era ex-liderul de la Paris. Așadar, oamenii legii urmează să afle dacă Sarkozy a fost doar consultant, fapt care nu este ilegal, sau ar fi făcut și lobby pentru oligarhii ruși.

Contractul a fost încheiat cu Sarkozy de către întreprinderea rusă Reso Garantia, controlată de oamenii de afaceri Serghei şi Nikolai Sarkisov. Acesta a fost semnat în 2019, are o valoare de trei milioane de euro, iar ex-președintele francez ar fi primit deja 500.000 de euro.

Învinuirile se bazează pe faptul că întreprinderea din Rusia, specializată în primul rând în domeniul asigurărilor auto, a vândut în 2007 companiei franceze AXA 36,7% dintre acțiuni, ultima fiind clientă a cabinetului de avocatură Realyze, co-fondat de Sarkozy.

Precizăm că Sarkozy a fost președinte al Franței din 2007 până în 2012. Anterior acesta a fost acuzat că și-ar fi finanțat campania electorală cu bani de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button