fbpx

Fără masă, distanțare și toate entitățile deschise. În plin val pandemic Boris Johnson ridică restricțiile anti-COVID

Pe măsură ce al treilea val al pandemiei de COVID-19 este în plină desfășurare în toată Anglia, iar rata de infectare a ajuns la cel mai înalt nivel din luna ianuarie și până în prezent, guvernul britanic a luat decizia să redeschidă națiunea. Această decizie reprezintă o acceptare a faptului că infecțiile vor crește, însă acest lucru nu va mai conta atât de mult, deoarece vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 au „rupt legătura dintre infecție și mortalitate”, în opinia decidenților politici de la Londra.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cu toate acestea, comunitatea științifică din Marea Britanie consideră că „ziua libertății” reprezintă o decizie „periculoasă și prematură”, după cum se arată într-o declarație semnată de mai mulți oameni de știință și publicată în revista medicală britanică The Lancet, scrie digi24.ro.

Premierul britanic plasează Anglia în centrul unui experiment care va oferi o perspectivă mai clară asupra modului în care poate un stat cu o populație de peste 55 de milioane să reziste unui nou val pandemic atunci când toate restricțiile sunt ridicate, conform CNN.

Aproape toate restricțiile din Anglia sunt de azi ridicate. Purtarea obligatorie a măștii a fost eliminată, nu mai exista o limită a numărului de persoane care să poată sta împreună în interior sau în aer liber, distanțarea fizică va fi aplicată doar pentru persoanele infectate, iar aeroporturile și facilitățile de recreere precum cluburile de noapte sau stadioanele vor fi libere să funcționeze la capacitate maximă.

Argumentul în favoarea deciziei lui Boris Johnson de a ridica aproape toate restricțiile este că cea mai mare parte a populației adulte din Marea Britanie este acum vaccinată complet. Însă, în ciuda ratei mari de vaccinare, doar Anglia va relaxa aceste măsuri. Autoritățile regionale din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au preferat să prelungească măsurile de prevenție.

Până când toată populația se va vaccina, masca de protecție rămâne principala armă împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2

De mai multe săptămâni, oamenii de știință susțin cu tărie că e necesară în continuare purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise pe timpul verii. Aceștia au declarat că, având în vedere numărul tot mai mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, acoperirea feței cu masca de protecție oferă în continuare oamenilor cel mai eficient mod de a limita răspândirea COVID-19 în cafenele, teatre și restaurante. „Este foarte simplu. Dacă nu porți mască, virusul se răspândește mai departe”, a declarat Julian Tang, un virusolog care lucrează la Universitatea Leicester din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Tang a mai spus că măștile de protecție limitează în mod clar răspândirea particulelor virale de la o persoană infectată la una care nu a fost infectată și, de asemenea, reduc șansa unui purtător de mască de a prelua virusul de la altcineva. „Măștile funcționează în ambele sensuri”, a declarat acesta.

Săptămâna trecută, rata noilor cazuri de Covid-19 a depășit limita de 50.000 într-o singură zi, ceea ce i-a făcut pe oamenii de știință și experții în sănătate să avertizeze că țara ar putea fi forțată să impună din nou restricții mai târziu în cursul acestui an, deoarece numărul tot mai mare de infectării pare să continue să crească până în toamnă. În aceste condiții, au transmis experții, purtarea măștilor de protecție ar trebui să continue, în ciuda refuzului guvernului condus de premierul Boris Johnson de a oficializa o astfel de mișcare.

„Dacă presupunem că o mască de protecție reduce la jumătate riscul de transmisie a virusului, asta înseamnă că pentru fiecare 1.000 de particule de virus pe care o persoană infectată le respiră, doar 500 vor trece de masca de protecție. Apoi, atunci când aceste particule ajung la altcineva, în mod similar măștile lor vor asigura cel puțin o reducere la jumătate a numărului de viruși care ajung la gura sau nasul lor.

Cu alte cuvinte, din cele 1.000 de particule de virus pe care le-a expirat o persoană infectată cu SARS-CoV-2, doar aproximativ 250 vor ajunge la o altă persoană. Acest lucru ar trebui să reducă ratele de infectare. De aceea consider că măștile sunt importante”, a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea de Est din Anglia.

„Cele mai multe studii sunt observaționale și predispuse la tot felul de prejudecăți, dar luate împreună există o constatare consecventă în ceea ce privește acoperirea feței cu o mască de protecție. Estimările variază, dar probabil masca de protecție reduce transmisia COVID-19 undeva între 10% și 25%”, mai remarcă Paul Hunter.

În aceste condiții, este crucial ca tot mai multe persoane să poarte mască de protecție, a declarat Paul Edelstein, profesor emerit în știința patologică la Universitatea din Pennsylvania.

„O bună protecție necesită ca majoritatea oamenilor să poarte măști. Purtarea unei cârpe standard sau a unei măști medicale într-o cameră care unde se află mai multe persoane infectate care nu poartă mască de protecție, probabil, nu va oferi o protecție foarte mare. În principiu, purtarea măștii de protecție trebuie să fie realizată de către majoritatea persoanelor dintr-o încăpere pentru a reduce rata de infectare”, a adăugat profesorul Paul Edelstein.

Acesta a mai spus, de asemenea, că experimentele au arătat că măștile din pânză cu mai multe straturi ar putea oferi un control și o protecție mai bune decât măștile cu un singur strat. „Există o transmisie relativ mică în aer liber atunci când există o ventilație bună, astfel încât măștile sunt, în general, inutile în aceste condiții”, a declarat profesorul Paul Edelstein.

La rândul său, Catherine Noakes, profesor de inginerie a mediului pentru clădiri la Universitatea Leeds, a spus că oamenii ar trebui să realizeze că nu vor purta măști pentru totdeauna.

„Cu toate acestea, în perioadele cu o prevalență foarte mare a virusului, așa cum se întâmplă acum, măștile sunt cu adevărat importante. Cu cât sunt eliminate tot mai multe măsuri de protecție, cu atât mai mult trebuie să ne asigurăm că măsurile care ne-au rămas funcționează. De aceea, încurajarea oamenilor să poarte mască de protecție de bună calitate este una dintre cele mai importante lucruri”, a transmis Catherine Noakes.

Aceasta a mai adăugat: „Dacă sunteți într-un magazin, într-un restaurant sau pe tren sportiv unde sunt mulți oameni, există o probabilitate destul de mare ca unul dintre voi să fie infectat. Cu toate acestea, cu cât sunt mai mulți oameni care poartă măști de protecție, cu atât va fi mai mare reducerea transmiterii virusului și a infecțiilor”.

„Ziua libertății”, o victorie de etapă și consecințele pe termen lung pentru tinerii britanici

Intenția guvernului britanic de a elimina restricțiile pandemice începând cu 19 iulie 2021 înseamnă că imunitatea de masă va fi atinsă prin vaccinare pentru unii dintre cetățeni și prin infecție pentru alții cetățeni, aceștia fiind în special tinerii.

Experții în sănătate consideră că legătura dintre infecția cu virusul SARS-CoV-2 și decesele provocate de acesta ar putea fi slăbită, însă în niciun caz întreruptă. Oamenii de știință din Marea Britanie susțin că transmiterea fără restricții va afecta în mod disproporționat copiii nevaccinați și tinerii care au suferit deja foarte mult de pe urma pandemiei.

Datele oficiale ale guvernului britanic arată că până astăzi, 19 iulie 2021, peste 46 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, ceea ce înseamnă un total de 87,8% din populația adultă, iar peste 35 de milioane de persoane, adică un total de 53,6%, au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu ambele doze. Totodală, la Londra, mai mult de o treime dintre locuitorii orașului nu au primit încă prima doză de vaccin, ceea ce face din capitala Angliei zona cu cea mai mică rată de vaccinare din țară, potrivit BBC News.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a transmis, cu doar câteva ore înainte de sfârșitul restricțiilor legale din Anglia, că aproape fiecare adult din Regatul Unit a primit o doză de vaccin împotriva COVID-19, relatează Reuters. Ținta prim-ministrului Boris Johnson a fost ca fiecare adult care dorea să se vaccineze să o poată face până pe 19 iulie.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button