fbpx

Explozii puternice în Mariupolul ocupat de ruşi. Ucrainenii ar fi atacat o bază cu soldați inamici

Explozii în Ucraina în apropierea orașului Mariupol, la aniversarea a fix un an de la cucerirea acestuia de către ruși. Imaginile surprinse arată mai multe deflagrații urmate de incendii. De asemenea, pe cer pot fi observate urme de rachete lansate de apărarea antiaeriană a rușilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Presa locală scrie că ucrainenii ar fi atacat depozite de armament, aflate în apropierea aeroportului. Ultimul atac al armatei Kievului asupra unor ținte rusești din Mariupol a avut loc în februarie. Între timp, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat vineri că Ucraina refuză orice mediere de pace cu Rusia care să nu excludă de la bun început orice pierdere teritorială pentru Kiev sau o încetare a luptelor. Danemarca a anunțat că va contribui la pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare F-16, după sprijinul şi „semnalul pozitiv” al Washingtonului.

G7 cheamă Beijingul „să facă presiune asupra Rusiei pentru a-şi înceta agresiunea”

Liderii G7 au chemat China sâmbătă la Hiroshima „să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-şi înceta agresiunea” împotriva Ucrainei, declarând totodată că doresc relaţii „constructive şi stabile” cu Beijingul, informează France Presse, potrivit Agerpres.

„Suntem pregătiţi să construim relaţii constructive şi stabile cu China”, au declarat în comunicatul lor şefii de stat şi de guvern ai celor mai industrializate şapte democraţii, dintre care Statele Unite, Japonia şi Franţa, referindu-se la „importanţa de a dialoga sincer” cu autorităţile chineze. Ei şi-au reafirmat de asemenea „opoziţia” faţă de orice „militarizare” chineză în Asia-Pacific.

Zelenski a ajuns la Hiroshima

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă la Hiroshima, în Japonia, pentru a participa la summitul G7 care durează până duminică, au anunţat surse diplomatice, scrie Agerpres.

Avionul Republicii Franceze care l-a adus din Arabia Saudită, unde s-a oprit vineri, a aterizat pe aeroportul oraşului japonez şi i s-a întins covorul roşu la coborâre, au constatat jurnalişti de la AFP.

Forțele ucrainene au respins un nou atac cu drone asupra Kievului

Administraţia civilă şi militară a Kievului a anunţat sâmbătă că a respins un nou atac cu drone ruseşti asupra capitalei ucrainene, vizată în timpul nopţii, dar că resturi au căzut asupra Kievului, fără a provoca victime în acest stadiu, informează France Presse.

„Aseară, agresorul a efectuat un nou atac masiv cu drone”, a scris pe canalul Telegram şeful administraţiei civile şi militare a Kievului, Serhi Popko. „Toate ţintele aeriene detectate au fost doborâte de apărarea antiaeriană a oraşului”, a asigurat el, adăugând că, potrivit informaţiilor preliminare, dronele erau de tip Shahed.

„Kievul nu a fost lovit deloc!”, a salutat el, adăugând că resturi de dispozitive au căzut asupra capitalei, provocând în special un incendiu – care de atunci a fost stins – pe acoperişul unei clădiri rezidenţiale din cartierul Dniprovski. Incendiul nu a provocat victime, a mai spus Popko.

La ora locală 0.45 (21.45 GMT vineri), armata ucraineană a anunţat că dronele Shahed se îndreptau spre regiunea Kiev.

Acolo au fost semnalate explozii de către autorităţi, precum şi în regiunile Cernihiv (centru-nord) şi Mariupol (sud-est). Sistemele de apărare aeriană rămân active în regiunile Kiev şi Cernihiv, potrivit armatei ucrainene.

Explozii puternice în Mariupolul ocupat de ruşi

Mai multe explozii puternice s-au auzit vineri seara în oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, care este sub controlul ruşilor de aproape un an, iar un consilier al primarului ucrainean, aflat în afara oraşului, susţine că exploziile au avut loc la o bază a forţelor Moscovei, relatează CNN, potrivit News.ro.

Petro Andriuşcenko, care nu se află în Mariupol, a declarat pe Telegram că este vorba despre o bază ce găzduieşte aproximativ 150 de soldaţi ruşi şi care este folosită în principal pentru sprijinul apărării aeriene.

Consiliul Municipal din Mariupol, instituţie care, de asemenea, se află în prezent în afara teritoriului ocupat, s-a făcut ecoul afirmaţiei lui Andriuşcenko. „Trei explozii puternice au fost auzite de locuitorii din Mariupol”, a declarat Consiliul ucrainean pe Telegram. Informaţiile preliminare indică faptul că explozia a lovit o bază rusă de la aeroportul oraşului, susţine Consiliul, care a postat un scurt videoclip în care se văd flăcări şi fum care se ridică în depărtare.

„Judecând după imagini, dacă informaţiile se confirmă, inamicul ar fi trebuit să sufere pierderi semnificative”, comentează Consiliul.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmaţiile oficialilor ucraineni, iar administraţia locală instalată de Rusia nu a comentat încă nimic despre explozii sau despre ce le-ar fi provocat.

NEXTA scrie că propagandiştii ruşi spun că patru rachete au lovit zona aeroportului, dar că nu ar fi victime.

Un grup local care se identifică drept „Rezistenţa Mariupol” a declarat că explozia a zguduit o zonă de la periferia oraşului. Pe canalul său Telegram, grupul a postat, de asemenea, ceea ce pare a fi o înregistrare video făcută de locuitori, în care se vede apărarea antiaeriană în acţiune.

Mariupol a devenit un important punct de staţionare pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei, iar convoaiele militare ruseşti trec frecvent prin zonă.

Articole asemănătoare

Back to top button