fbpx

Erupția vulcanică de pe insula la Palma: Ar putea sau nu să fie evacuați câinii rămaşi blocaţi în râurile de lavă

Un operator de drone din Spania a primit permisiunea de a încerca să salveze trei câini rămaşi captivi în apropierea vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare. Animalele ar urma să fie prinse cu o plasă controlată de la distanţă şi apoi transportate peste râurile de lavă.

Cei trei câini sunt blocaţi de mai multe săptămâni într-o curte abandonată de pe insula La Palma acoperită cu cenuşă vulcanică, scrie digi24.ro.

Ei au fost hrăniţi cu ajutorul dronelor care au aruncat pachete cu alimente, însă până în prezent nimeni nu a reuşit să găsească o soluţie pentru salvarea lor, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Elicopterele nu au voie să zboare în zonă din cauza gazelor fierbinţi care le pot deteriora rotoarele.

După evaluarea misiunii de salvare propuse de operatorul de drone, autorităţile pentru situaţii de urgenţă au anunţat într-un comunicat că au decis să permită desfăşurarea acesteia.

Jaime Pereira, CEO al operatorului de drone Aerocamaras, a declarat că intenţionează să trimită o dronă de 50 de kilograme echipată cu o plasă de dimensiuni mari cu care se va încerca prinderea câinilor, unul câte unul, şi transportarea lor pe calea aerului într-o zonă sigură, la 450 de metri de râul de lavă.

„Este prima salvare a unui animal cu o dronă şi prima dată când (un animal) trebuie capturat”, a spus Pereira pentru Reuters.

„Dacă aceasta este ultima opţiune pe care o au câinii, atunci ne ducem după ei”, a adăugat el.

Operatorul va dispune de doar patru minute pentru a atrage un câine spre plasă şi de încă patru minute pentru a-l transporta.

„Ceea ce nu ne dorim este să rămânem fără baterie când zburăm peste lavă”, a spus Pereira.

Zboruri de testare sunt în curs de desfăşurare. În cele din urmă, misiunea depinde de modul în care câinii vor răspunde la dispozitiv, a precizat Pereira.

„Mănâncă foarte puţin de câteva săptămâni. S-ar putea să vină, sau să se sperie de dronă. Chiar depindem de reacţia lor”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, administraţia insulei La Palma a anunţat că mai multe animale de companie rămase captive între râurile de lavă au primit provizii pe calea aerului, precizând că două companii le livrează zilnic hrană şi apă cu ajutorul dronelor.

Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă pe 19 septembrie şi continuă să expulzeze lavă.

Deşi erupţia nu a provocat victime, lava a devastat 763 de hectare de pământ şi a distrus 1.956 de clădiri, între care sute de case, potrivit ultimelor cifre oferite de guvernul spaniol. În total, aproape 7.000 de persoane au fost evacuate din cauza erupţiei pe insula cu aproape 85.000 de locuitori.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button