fbpx

Emiratele Arabe Unite au „chemat” ploile pentru a domoli canicula. Tehnologia revoluționară utilizată

Autoritățile din Emiratele Arabe Unite (EMU) au „chemat” ploi după ce temperaturile au ajuns la circa +50 de grade Celsius. Tehnologia, numită „însămânțarea norilor” (n. red. din engleză, cloud seeding”), se bazează pe componenți chimici.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tehnologia permite controlul asupra tipului de precipitații și cantității lor prin interacțiunea substanțelor cu norii, transmite Digi24. Așadar, în urma procesului, au  fost înregistrare ploi abundente la Abu Dhabi, Dubai și Sharjah.

De menționat este că anterior EMU a testat o altă tehnică de „comandare” a ploilor. Primăvara trecută au fost ridicate în aer drone, care aplicau șocuri electrice pentru a induce ploaie.

Tehnologia de „însămânțare” a norilor este cunoscută de la sfârșitul anilor 1960. Precipitațiile sunt produse după dispersare în atmosferă a unor substanțe care provoacă efectul de condensare. În acest scop se folosește zăpadă carbonică, iodură de argint sau nuclee hidroscopice, care favorizează formarea cristalelor de gheață sau a picăturilor de ploaie.

Chiar și așa, pentru acest proces sunt necesare anumite condiții, iar cele mai semnificate rezultate au fost obținute anterior în Australia și Statele Unite.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button