fbpx

Donald Trump a devenit un pachet de nervi cu câteva zile înaintea certificării victoriei lui Joe Biden în Congresul SUA

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, şi-a întrerupt mini-vacanţa din Florida pentru a se întoarce la Washington în încercarea de a pune la punct ultimul plan de a stopa în Congresul american certificarea victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie. În ultimele zile, Trump a fost iritat, nervos şi obsedat de şansele sale de a întoarce rezultatul alegerilor în favoarea sa.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Donald Trump va reveni astfel la Casa Albă mai devreme decât se anticipase, deşi invitaţilor, care au început să sosească la reşedinţa sa din Palm Beach, li s-a comunicat că vor fi primiţi de către preşedintele SUA. Anii trecuţi, Trump obişnuia să apară pe un covor roşu şi să se adreseze presei şi oaspeţilor, înaintea tradiţionalei petreceri de Anul Nou, scrie Digi24.

Scenă care nu se va mai repeta însă în acest an. Conform programului oficial publicat de Casa Albă, Trump şi soţia sa, Melania au plecat joi din Florida, cu destinaţia Casa Albă, la ora 11 dimineaţa.

Donald şi-a ieşit din minţi când Melania i-a prezentat planurile sale de redecorare a casei
Conform CNN, în zilele petrecute în Florida, Trump a fost obsedat de rezultatul alegerilor şi procesul de certificare a victoriei lui Joe Biden în Congresul american, eveniment programat pe 6 ianuarie 2021.

De asemenea, preşedintele s-a aflat într-o dispoziţie proastă pe toată durata sejurului din Florida şi a avut ieşiri nervoase, inclusiv în privinţa planurilor Melaniei de decorare a casei, conform unor surse CNN.

După ce a înregistrat eşec după eşec în contestarea în justiţie a rezultatelor alegerilor din SUA, Trump vede în evenimentul de pe 6 ianuarie cea mai bună şansă de a întoarce în favoarea sa alegerile pierdute.

În prezent, republicanii încearcă să pună la punct o strategie prin care să reuşească măcar să amâne certificarea în Congres a lui Joe Biden drept preşedinte ales al Statelor Unite.

Conform Constituţiei SUA, aleșii (membrii Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului) pot ridica obiecții asupra rezultatelor, dar ele sunt luate în considerare doar dacă esunt semnate de către cel puțin un membru al fiecărei Camere a Congresului SUA – adică de un membru al Camerei Reprezentanţilor şi unul al Senatului.

Reprezentantul republican al statului Alabama, Mo Brooks, a anunţat că va contesta rezultatul votului din cele cinci state-cheie: Arizona, Pennsylvania, Nevada, Georgia și Wisconsin.

Senatorul republican de Missouri, Josh Hawley, a anunţat miercuri, în premieră, că va ridica şi el obiecţii în privinţa votului.

Donald Trump nu înţelege de ce mai e Mike Pence preşedinte al Senatului dacă nu poate să anuleze victoria lui Biden

Cât timp s-a aflat în mini-vacanţa din Florida, Donald Trump a sunat şi a făcut presiuni asupra senatorilor republicani, cărora le-a cerut să sprijine acest demers.

De asemenea, Trump nu a prea înţeles de ce Mark Pence (vicepreşedintele SUA, dar şi preşedintele Senatului) nu poate, efectiv, să blocheze votul în Congres, deşi consilierii i-au explicat că, în cadrul acestei proceduri, Pence are doar un rol decorativ şi nu are pârghii legale să facă ceva.

Pe 6 ianuarie, la ceremonia din Congresul SUA, urmează a se certifica rezultatul votului alegerilor prezidenţiale din SUA. În cazul în care un membru al Camerei Reprezentanţilor, susţinut de un senator, ridică o obiecţie referitoare la acest rezultat, ședința Congresului va fi suspendată, iar fiecare Cameră se va reuni, separat, pentru a dezbate obiecția.

La final, este nevoie ca ambele Camere să voteze, separat, în favoarea obiecției (adică, în cazul de faţă, negarea victoriei lui Joe Biden).

Acest lucru este însă aproape imposibil, în condiţiile în care democraţii controlează una dintre Camere – Camera Reprezentanţilor.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button