fbpx

Doi ruși anti-război vorbesc despre anunțul mobilizării parțiale: Poate că Putin va avea aceeași soartă cu a lui Ceaușescu

„Este o decizie stupidă, sângeroasă și sinucigașă”, spune unul dintre cei doi cetățeni ruși cu care Libertatea a discutat, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială a populației pentru războiul din Ucraina.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pavel este un tânăr IT-ist din Rostov-pe-Don, un oraș cu un milion de locuitori, aflat la 32 de kilometri de Marea Azov. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, are doi copii, de 12 și 14 ani. Este unul dintre motivele pentru care, deși este împotriva războiului din Ucraina, a ales să rămână în Rusia. N-a vrut să le dea viața copiilor peste cap. Cu toate că războiul i-a destrămat familia: după invazie, a rupt legăturile cu tatăl său, care este un susținător al acțiunilor Kremlinului.

Într-un dialog cu Libertatea, purtat online, la doar câteva ore după ce președintele Putin a anunțat mobilizarea parțială, Pavel a mărturisit că cei mai mulți ruși au sperat că nu se va ajunge în acest punct.

A fost la fel cum a fost cu începerea războiului. Nimeni n-a crezut până în ultima clipă. Iar autoritățile au negat acest lucru. Odată cu avalanșa de știri despre referendumurile iminente din teritoriile ucrainene capturate și despre modificările aduse legilor legate de război, a existat sentimentul că mobilizarea este iminentă”, a explicat bărbatul.

„În acest moment, nu se poate avea încredere în oficiali și în legi”

Acesta a subliniat și că nu este deloc vorba despre „o mobilizare parțială”, așa cum susțin autoritățile și cum a explicat și jurnalistul Marin Gherman într-un editorial publicat de Libertatea. „Mobilizarea parțială e ca «operațiunea militară specială». Decretul nu conține niciun criteriu cu privire la cine va fi recrutat. Și, chiar dacă ar conține, este puțin probabil ca ele să fie respectate. În țara noastră, în acest moment, nu se poate avea încredere în oficiali și în legi”, afirmă Pavel.

„Este o decizie stupidă, sângeroasă și sinucigașă. Dacă armata profesionistă nu a putut face față armatei ucrainene, atunci nimic nu va funcționa acum. Comandamentul militar este incompetent, nu are cine să-i antreneze pe cei mobilizați, nu există resurse… Vor să ne trimită la moarte sigură!”, mai spune rusul.

„Nu am cum să fug, dar nici nu voi lupta”

Pentru Pavel este prea târziu să-și mai părăsească țara. Momentan, biletele de avion pentru zborurile în străinătate s-au epuizat, iar prețurile depășesc 1000 de euro. Spune că, după șapte luni de război, în care a văzut atâtea atrocități, anunțul mobilizării nu-i stârnește niciun sentiment. Asta și pentru că e dispus să facă orice pentru a evita înrolarea.

„Sincer, încă nu simt nimic. Nu-mi rămâne decât să citesc știrile și să urmăresc cum se va desfășura efectiv această mobilizare. Din păcate, nu am cum să părăsesc țara.

Am de gând să mă ascund, dacă va fi nevoie. În cel mai rău caz, să mă opun. Cum? Încă nu știu exact. Dar ce știu sigur e că nu vreau să ucid și nu vreau să mor în zadar”.

„Mulți susțineau războiul de pe canapea”

Pavel crede că anunțul mobilizării va diminua numărul susținătorilor războiului: „Mulți erau în favoarea acestuia stând pe canapele și privindu-l la televizor. Sigur că există o mulțime de reacții nefericite pe rețelele sociale. Sunt și oameni care se declară fericiți – personal, nu cred că sunt sănătoși mintal.

Poate că unii dintre ei sunt cu adevărat pregătiți să pună mâna pe arme, dar aceia sunt puțini”. Rusul atrage atenția că, înainte de mobilizarea parțială, se ofereau sume uriașe pentru cei care se înrolau voluntar să lupte în Ucraina.

„Dacă cineva ar fi vrut să «apere Patria», ar fi putut pleca la luptă cu mult timp în urmă. Ceea ce înseamnă că marea majoritate a celor care sunt acum supuși mobilizării nu doresc să lupte.

În orice caz, Kremlinul nu poate fi influențat de nimic atât timp cât armata și poliția îi sunt subordonate. Dar eu încă mai sper la un miracol. Poate că Putin va avea aceeași soartă cu a lui Ceaușescu. Nici atunci nu se anticipase un astfel de scenariu”.

Articole asemănătoare

Back to top button