fbpx

COVID-19 în lume: De ce în Africa rata mortalității este mai mică decât estimările? Răspunsurile specialiştilor

Specialiştii se aşteptau ca virusul să devasteze statele africane, dar ratele mortalităţii s-au dovedit a fi mai mici decât estimările. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Stephanie Nolen, un reporter de la New York Times care s-a implicat de mulţi ani în domeniul sănătăţii, a analizat numărul celor infectaţi de COVID, al celor care au nevoie de spital şi al celor care mor în Africa şi a stabilit de ce este mult mai mic decât în alte părţi ale lumii, scrie mediafax.ro.

În primele luni de pandemie, mulţi – inclusiv scriitorul – s-au declarat foarte îngrijoraţi că virsul, pe un continent cu 3 medici la 100.000 de oameni, unde, de altfel, există malarie, HIV şi tuberculoză (plus malnutriţia), ar fi făcut multe milioane de victime. Nu a fost cazul, dar nu pentru că africanii sunt protejaţi de infecţie.

Au anticorpi pentru că s-au vaccinat? Nu. Doar 7% din întreaga populaţie a Africii a fost vaccinată. S-a luat cazul Zambiei. Christopher Gill – un specialist în sănătate publică la Universitatea din Massachusetts din Boston – care a început să lucreze cu colegii săi chiar în Zambia (unul dintre ei a murit de COVID, în timp ce lucra la acest proiect).

Gill a efectuat teste în morgile spitalelor pentru a căuta SARS-CoV-2 – virusul care provoacă COVID-19 – şi a făcut acest lucru între 2020 şi 2021.

32% dintre cadavrele testate au fost pozitive pentru virus, dar în perioadele de vârf ale variantelor Beta şi Delta a ajuns la 90%. Dar câte dintre acestea au fost pozitive înainte, când erau încă în viaţă?

Puţini, doar 10%, iar asta ne spune că trebuie să fi existat multe fals negative în testele disponibile în Africa sau poate – şi acest lucru este şi mai probabil – că majoritatea oamenilor nu au fost testaţi.

Cu toate acestea, datele Dr. Gill contrastează dramatic cu cifrele oficiale (mai puţin de 4000 de decese de COVID înregistrate în Zambia în aceeaşi perioadă, unde trăiesc 19 milioane de oameni).

Articole asemănătoare

Back to top button