Comisarul european pentru Piaţa Internă i-a cerut lui Zuckerberg să dea explicații în 24 de ore despre dezinformările privind conflictul din Israel
Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Internă, i-a trimis, miercuri, o scrisoare șefului Meta, Mark Zuckerberg, în care i-a cerut să dea explicații, în maximum 24 de ore, despre dezinformările legate de conflictul din Israel apărute pe Facebook. Oficialul european a cerut explicații similare și de la X, platformă cunoscută anterior ca Twitter.
Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă, a transmis, miercuri, o scrisoare către CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, în care l-a îndemnat să fie „vigilent” cu privire la eliminarea dezinformării de pe platformele companiei sale, scrie Digi24.
Scrisoarea vine în contextul în care mai multe postări care dezinformează în legătură cu conflictul dintre Israel și Hamas au apărut pe Facebook. Breton a amintit și despre viitoarele alegeri din Europa.
Comisarul susține că Uniunea Europeană a observat o creștere a conținutului ilegal și a dezinformării pe „anumite platforme” în urma atacului Hamas asupra Israelului. Meta deține platforme populare de rețele sociale precum Instagram și Facebook, precum și Threads, concurentul companiei pentru X, cunoscut anterior ca Twitter.
„Vă invit urgent să vă asigurați că sistemele dumneavoastră sunt eficiente”, a scris Breton în scrisoare, cerându-i lui Zuckerberg să răspundă în următoarele 24 de ore.
UE, îngrijorată de conținutul fake-news de pe rețelele de socializare
În conformitate cu noua lege a UE privind serviciile digitale, Meta este responsabilă pentru monitorizarea și eliminarea conținutului ilegal, cum ar fi conținutul terorist sau discursul ilegal de ură.
De asemenea, compania trebuie să-și detalieze protocoalele pentru a face acest lucru. Nerespectarea reglementărilor europene privind conținutul ilegal poate duce la amenzi în valoare de 6% din veniturile anuale ale unei companii.
„După atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului de sâmbătă, am înființat rapid un centru de operațiuni speciale, dotat cu experți, inclusiv vorbitori fluenți de ebraică și arabă, pentru a monitoriza îndeaproape și a răspunde la această situație care evoluează rapid”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru CNBC.
„Echipele noastre lucrează non-stop pentru a menține platformele noastre în siguranță, pentru a lua măsuri în privința conținutului care încalcă politicile noastre sau legile locale și pentru a se coordona cu agenţii din regiune pentru a limita răspândirea dezinformării. Vom continua această muncă pe măsură ce acest conflict se va desfășura.”
Apel similar și către Elon Musk
Thierry Breton i-a cerut,marți, și lui Elon Musk să combată răspândirea dezinformării pe platforma sa X, cunoscută în trecut drept Twitter, pentru a respecta noile reguli privind conţinutul ale UE.
Comisarul a precizat că are informații potrivit cărora platforma este folosită pentru distribuirea de conținut ilegal și dezinformare în UE.
„De aceea vă invit să vă asiguraţi de urgenţă că sistemele dumneavoastră sunt eficiente şi să raportaţi privind măsurile de criză luate echipei mele”, a afirmat Breton în scrisoarea către Musk.
El nu a furnizat informaţii privind dezinformarea la care se referă. Musk a răspuns că politica X este ca totul să fie transparent şi open source, respectiv disponibil gratuit pentru toată lumea.
„Vă rog să enumeraţi încălcările la care faceţi referire pe X, aşa încât publicul să le poată vedea”, a postat el pe reţeaua de socializare.
Breton a replicat că Musk ştie că există o problemă în acest sens.
„Ştiţi foarte bine despre sesizările utilizatorilor şi ale autorităţilor privitoare la conţinut fals şi glorificarea violenţei. Depinde de dvs să faceţi exact ceea ce spuneţi că faceţi”, i-a răspuns el lui Musk pe X.
Actualele reglementări privind conţinutul cunoscute sub numele de Digital Services Act (DSA) prevăd ca X şi alte platforme online să înlăture conţinutul ilegal şi să ia măsuri pentru a combate riscurile la securitatea publică şi discursul civic.