fbpx

Avalanșă în Munții Făgăraș: O cabană și mai multe mașini parcate, lovite de zăpadă

O avalanșă de mari dimensiuni a lovit, sâmbătă noaptea, Cabana Capra, din Munții Făgăraș, iar zăpada care a venit cu viteză a avariat clădirile și mașinile parcate. Din fericire, nu au exista victime umane, a transmis pagina de Facebook „Avalanșe în Carpați”, citat de Libertatea.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pompierii intervin duminică dimineață pentru evacuarea turiștilor blocați de avalanșă la Cabana Capră, întrucât tronsonul din Transfăgăraș unde se află ei este blocat. „În urma solicitării turiştilor de la unitatea de cazare, se deplasează forţele de intervenţie ale pompierilor argeşeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane şi victime multiple, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două microbuze”, a transmis ISU Argeș.

Turiștii vor fi duși până la o altă unitate de cazare, care se află la kilometrul 104 al Transfăgărăşanului, până unde şoseaua este oficial deschisă iarna.

Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale, atât la cabană, precum și mai multe mașini avariate. Avalanșa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2000 (Căldarea Berbecilor), în această seară”, a transmis pagina specializată în monitorizarea avalanșelor.

Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, a transmis o recomandare pentru turişti să nu părăsească zona cabanelor din cauza riscului de avalanșă. „Sunt avalanşe care se declanşează singure, fără victime, şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraş), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe. Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor”, a declarat duminică, pentru Agerpres, directorul Salvamot Sibiu, Dan Popescu.

Riscul de avalanșe a crescut ca urmare a ninsorilor abundente care au căzut la cote înalte, iar meteorologii au emis un cod portocaliu în Carpații Meridionali la peste 1.800 m altitudine pentru acest weekend.

Au fost observate urmele unei avalanșe și la Bâlea Lac, în zona Șaua Doamnei. „Cel mai probabil această avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona Șaua Doamnei”, precizează „Avalanșe în Carpați”. Din cauza vântului puternic și a căderilor de zăpadă, sunt așteptate mai multe avalanșe declanșate spontan, chiar și în zona montană de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari. Începând de sâmbătă, 4 februarie, de la ora 20, până duminică, 5 februarie, la aceeași oră, este în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1.800 m altitudine. Rafale de vânt vor depăși 90… 100 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă.

Articole asemănătoare

Back to top button