fbpx

audio | Vocea unui preot egiptean mumificat, mort acum 3000 de ani, a fost readusă la viață. Care a fost scopul?

O premieră istorică neobișnuită a fost înregistrată datorită unor oameni de știință. Aceștia au reușit să readucă la viață vocea unui preot egiptean mumificat, mort acum 3000 de ani, pe nume Nesyamun.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Tonul vocii sale a fost reprodus cu ajutorul unor corzi vocale artificiale, sub forma unui scurt sunet, care amintește de behăitul unei oi. Cu ajutorul unei replici 3D, conectată la un laringe electronic, a fost obținută vocea artificială.

Preotul a trăit în Teba în secolul 11 ÎH, în timpul domniei volatile a lui Ramses XI, iar – potrivit cercetătorilor – el ar fi avut nevoie de o voce puternică pentru îndatoririle sale rituale. Nesyamun era preot și scrib, iar printre inscripțiile descifrate de pe sarcofagul său se numără și dorința de a „vedea și de a vorbi cu zeii la fel cum a făcut și în timpul vieții sale robotitoare”.

„Această tehnică ne-a dat șansa unică să auzim sunetul vocii cuiva care a murit demult. Nesyamun își dorea să fie auzit și în viața de după moarte, care era parte din religia egiptenilor. E scris pe sarcofagul său, este ceea ce-și dorea. Într-un fel, am reușit să-i îndeplinim dorința”, a explicat Joann Fletcher.

Proiectul dat a fost prezentat datorită unui studiu coordonat de D.M. Howard, de la departamentul de inginerie electronică al Universității din Londra, și de profesorii de la departamentul de arheologie al Universității din York: J. Schofield, J. Fletcher și S. A. Buckley, ca și de K. Baxter, din partea galeriilor și muzeelor din Leeds, și de G. R. Iball, din partea departamentului de fizică medicală al Facultății de Medicină din Leeds, transmite digi24.ro.

Menționăm că oamenii de știință își propun, în viitor, să poată recrea și propoziții întregi cu vocea lui Nesyamun.

Articole asemănătoare

Back to top button