fbpx

Ar fi trebuit să se stingă într-o săptămâna, însă arde de cinci decenii. „Porțile iadului” – un crater imens incendiat de sovietici

Craterul Darvaza este o groapă artificială masivă în care, de zeci de ani, arde gaz metan. Acesta este situat în deșertul Karakum din Turkmenistan.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Se spune că Darvaza, cunoscută și ca „Porțile Iadului”, a fost incendiată intenționat de autoritățile sovietice. Aceștia sperau că focul se va stinge în câteva săptămâni, însă acesta continuă sa ardă de cinci decenii, relatează BBC.

Exploratorul George Kourounis a avut o tentativă de a studia craterul, însă aceasta s-a soldat cu eșec.

„Este înconjurat de mister și e o dovadă a felului în care procedau sovieticii, pentru că nimeni nu era interesat să vorbească prea mult despre asta. În vremea aceea, raportai doar succesele, nu și eșecurile. Dacă localnicii au făcut ceva greșit, nu au anunțat. Era departe, în deșert, impactul a fost minim”, spune istoricul Jeronim Perovic.

Nu se știe sigur nici dacă incendiul a fost provocat intenționat.

„O teorie spune că sovieticii au făcut un lucru obișnuit în domeniul extracției gazelor naturale – uneori, gazului i se dă foc din motive financiare și de siguranță”, spune Kourounis.

Deși autoritățile din Turkmenistan au luat în considerare stingerea craterului, ulterior s-au răzgândit, iar acum îl folosesc pentru promovarea turismului.

Articole asemănătoare

Back to top button