fbpx

Anchetă de amploare asupra Asaltului de la Capitoliu. Procurorii americani vorbesc de încercări de răpire și asasinare a aleșilor

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a deschis peste 80 de procese penale în legătură cu Asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Donald Trump au invadat complexul parlamentar, au vandalizat birouri și i-au atacat pe polițiști. Într-un document judiciar al procurorilor federali din statul Arizona apare informația că atacatorii, cel puțin o parte dintre ei, au urmărit să captureze și să asasineze oficiali aleși. Procurorul general de district din Washington DC a contrazis, însă, această informație.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Transmitem informațiile pe care le avem tuturor partenerilor noștri pentru ca ei să poată acționa adecvat în găsirea responsabililor. După cum am spus, căutăm indivizi care ar putea să se gândească la repetarea unor violențe de tipul celor pe care le-am văzut săptămâna trecută. Am identificat peste 200 de suspecți, deci știm cine sunteți, iar agenții FBI vor veni să vă caute”, a spus Christopher Wray, directorul FBI.

Comentariile online sunt examinate pentru a se determina dacă ele reprezintă un pericol. Forțele de ordine încearcă să facă distincție între apelurile aspiraționale și cele intenționate. Zilele trecute, procurorul general al SUA anunța că FBI analizează peste 100.000 de mesaje, fotografii și mesaje cu potențial agresiv.

Printre cei deja arestați se numără și bărbatul fotografiat cu steagul Confederației, statul sclavagist format în perioada premergătoare Războiului Civil American (1861-1865), o emblemă a extremei-drepte americane.

În cazul bărbatului cu căciula de blană și coarne, așa-zisul „Șaman QAnon”, pictat pe față cu steagul SUA, procurorii spun că acuzațiile vizează participarea activă la insurecție – el spunea că dorește răsturnarea guvernului Statelor Unite. Printre arestați se mai numără și fiul unui judecător din Brooklyn dar și un legislator local din statul Virginia de West.

Democrații cer polițiștilor să afle cine sunt persoanele care au vizitat clădirea Congresului în ziua de dinaintea Asaltului.

O anchetă a fost deschisă și la Pentagon, în contextul în care militari și veterani sunt acuzați că au participat la violențele de la Capitoliu. Există, de asemenea, voci care susțin că SUA ar trebui să acționeze substanțial împotriva terorismului intern desfășurat de grupările de extremă dreapta.

 

Articole asemănătoare

Back to top button