fbpx

„Amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova”. Rusia, deranjată de pozițiile UE şi SUA referitoare la deciziile Parlamentului privind CC

Federația Rusă constată „un amestec direct al SUA şi UE în afacerile interne ale Republicii Moldova şi le îndeamnă să se abţină de la aceasta”, a declarat luni Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenţia asupra amestecului direct al Statelor Unite şi Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, a implicării lor politice clare, ceea ce duce la o polarizare şi mai mare a societăţii moldovene”, a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse.

„Îi chemăm din nou pe colegii noştri din Statele Unite şi Uniunea Europeana să se abţină de la a interfera în afacerile interne ale Republicii Moldova şi să nu-şi depăşească normele de etică diplomatică”, a declarat ea.

Potrivit Mariei Zaharova, Occidentul a avut din nou tentative de amestec săptămâna trecută, având ca motiv adoptarea de către Parlamentul moldovean, la 23 aprilie, a Declaraţiei privind „caracterul captiv al Curţii Constituţionale”, în care deputaţii şi-au exprimat dezacordul cu decizia curţii privind existenţa unor condiţii pentru dizolvarea Parlamentului, precum şi anularea de către deputați a deciziei lor din august 2019 de numire a actualului preşedinte al Curţii.

În context, Zaharova a evocat că în urma acestor decizii ale Legislativului şi-au exprimat imediat îngrijorarea preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şeful delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, ambasadorul SUA, Derek Hogan, precum şi ambasadele unui număr de state membre UE, între care România şi Olanda.

„În timp ce îndeamnă Parlamentul republicii să respecte deciziile Curţii Constituţionale, reprezentanţii SUA şi UE par să refuze să arate acelaşi respect faţă de acţiunile deputaţilor moldoveni. O astfel de diferenţă în aprecieri confirmă o dată în plus că vectorul geopolitic al Chişinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” pentru care pledează”, a adăugat ea.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button